Labdarúgás

2024.06.12. 19:33

Történelmi tett: feljutott az NB III-ba a Tiszaföldvár SE

Szerdán játszották a vármegye I-es osztályozók visszavágóit. A Tiszaföldvár SE a párharc első mérkőzésén 5–1-re nyert hazai környezetben a Villány TC ellen, idegenben pedig döntetlent játszottak a csapatok, ami azt jelenti, hogy Sonkoly Lajos együttese az első olyan vármegyénkben, amely osztályozón keresztül harcolta ki az NB III-as szereplést.

Kovács Levente

Hosszú út várt szerdán a Tiszaföldvár SE csapatára, ugyanis a Baranya vármegyei Villányhoz látogatott Sonkoly Lajos együttese, hogy kiharcolja az NB III-as indulást. Kedvező helyzetből várták a meccset a tiszazugiak, ugyanis a párharc odavágóján 5–1-re nyertek hazai pályán, így csupán egy lépés választotta el őket a harmadosztályú szerepléstől.

Tiszaföldvár SE, osztályozó, feljutás, labdarúgás
A következő szezonban az NB III-ban indul majd a Tiszaföldvár SE
Fotó: MW-archív

Villányi TC–Tiszaföldvár SE 1–1 (0–0)

Villány, vezette: Iványi Gábor (Topálszki Sz., Aczél P.)

Tiszaföldvár: Jakab K. – Háda, Fehér Zs., Szántó Antman – Sipaki (Budaházi, 85.), Borgulya (Szőke, 90.) – Bódai (Hajdú V., 90.) – Oláh Á. (Bozsó, 75.), Kálmán Sz., Fődi (Pápai, 75.). Edző: Sonkoly Lajos.

Gólszerzők: Tóth O. (69.), ill. Szántó (78. – tizenegyesből).

Kiállítva: Kovács K. (80.).

Hasonlóan indult a második mérkőzés, mint az első, azzal a különbséggel, hogy a Tiszaföldvár ezúttal nem tudta hamar gólra váltani fölényét. Sőt, a Villányé volt a meccs első ziccere: Gellén Dávid lövésénél Jakab Kristófnak kellett védenie. A földváriak játszottak veszélyesebben, akik főleg átlövésekkel próbálkoztak, többnyire sikertelenül. A baranyaiaknak voltak ugyan momentumaik, azonban ezúttal is inkább a játék tördelésével, egy-egy keményebb belépővel tudtak csak érvényesülni, így sokáig nem született gól a találkozón. Ez Sonkoly Lajoséknak kedvezett, aki a mérkőzést megelőzően is kiemelte, csapatának az a célja, hogy a Villány ne tudjon betalálni a találkozó első periódusában.

 Az első félidő legnagyobb lehetőségei a TiSE előtt adódtak, előbb Bódai Nándor beadása Oláh Ákost találta meg az ötös magasságában, a fiatal támadó lövése viszont elkerülte a kaput. Majd nem sokkal később Kálmán Szilárd lépett ki a védők között, de nem tudta elgurítani a labdát Szabó Barnabás kapus mellett, így gól nélkül telt az első játékrész.

Földvári helyzettel kezdődött a második felvonás, Borgulya Tamás óriási bedobását Oláh csúsztatta kapura, Szabónak kellett nyújtóznia, hogy ne szerezzék meg a vezetést a vendégek. Néhány perccel később pedig a villányiak előtt adódott nagy lehetőség, Kovács Kristóf azonban közelről célt tévesztett. A mérkőzés nem volt túl magas színvonalú, amelynek a tiszaföldváriak örülhettek jobban, hiszen addig sem fenyegette veszély az előnyüket. Főleg átlövésekből próbálkoztak a csapatok, de ezek a kísérletek sem voltak túl veszélyesek. 

A második játékrész derekán feljavult a Villány, majd a 69. percben pedig a vezetést is megszerezte, miután egy szögletet követően Tóth Ottó bólintott Jakab kapujába, 1–0. 

A TiSE igyekezett hamar válaszolni, Sipaki Patrik fejese viszont Szabó Barnabás kezei között landolt. Majd a meccs hajrájához közeledve Szántó Mihállyal szemben szabálytalankodtak a hazai védők a tizenhatoson belül, a megítélt tizenegyest pedig a sértett a bal alsó sarokba lőtte, 1–1. 

Ezzel tulajdonképpen végleg eldőlt a továbbjutás sorsa, ami parázs hangulatot eredményezett a folytatásban.

 Kovács vesztette el a fejét, és elkésve, szándékosan odacsúszott Kálmán Szilárdnak, amiért a hazaiak játékosa megkapta második sárga lapját, így emberhátrányba került a Villány. Egy perccel később pedig Lehota Bálint és Fehér Zsolt ugrott egymásnak, de mindketten megúszták lap nélkül. Nem úgy, mint a baranyaiak edzője, akit reklamálásért állított ki Iványi Gábor játékvezető.

A két piros lap után csillapodtak a kedélyek, a hazaiaknak pedig meccslabdája is volt a végjátékban, Sztojka Alex viszont Jakab Kristófba lőtte a labdát, 1–1-el ért véget a mérkőzés. A Tiszaföldvár SE így 6–2-es összesítéssel megnyerte az osztályozót a Villány TC ellen, és feljutott az NB III-ba. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a TiSE az első olyan együttes vármegyénkben, amely osztályozón keresztül tudta kiharcolni a harmadosztályú szereplést.

Sonkoly Lajos: – Tudtuk, hogy nem ugyanazzal a csapattal találkozunk, mint amelyikkel a hétvégén játszottunk. Most bennünk volt egy hosszú utazás, de ennek ellenére is jól kezdtünk, próbáltunk magas intenzitással játszani, de sokkal masszívabb volt ezúttal a Villány. Rossz döntéseket hoztunk, pontatlanok voltunk a kapu előtt, így döntetlennel vonultunk a félidőre. Hozzáteszem, hogy mi nem ikszre játszottunk, a meccs előtt is kiemeltem, hogy győzelmi szándékkal lépünk pályára. Úgy gondolom, elkerülhető gólt kaptunk, majd ezt követően feszültté vált a mérkőzés, de sikerült egyenlítenünk. Ha az első félidőben jobban koncentrálunk, akkor akár nyerhettünk is volna, de így is örülünk a döntetlennek és a feljutásnak.

Az osztályozók további eredményei:

Füzesabony–Monostorpályi 2–0 (összesítésben: 4–1), Tata–Csepel 1–6 (összesítésben: 2–10), Bánk–Gyula 0–0 (összesítésben: 0–3), Dunaharaszti–Mátészalka 1–2 (összesítésben: 2–5), Balatonalmádi–Ózd-Sajóvölgye 2–0 (összesítésben: 4–3).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában