Labdarúgás

2024.06.17. 19:00

Vármegye I. értékelő: Egyedül a Tiszaföldvár SE helye volt biztos az élen – III. rész

Lezárult a 2023/2024-es szezon. A vármegye I. élmezőnye sok kérdést tartogatott, a Tiszaföldvári SE aranyérme volt az egyedüli biztos pont. A TiSE mögött viszont nagy volt a tülekedés, a Jászberény, a Mezőtúr, a Jászárokszállás és a Törökszentmiklós is pályázott a dobogóra. Szezonértékelőnk befejező részében a topcsapatokkal foglalkoztunk.

Kovács Levente

A Tiszaföldvár SE kiemelkedett a vármegye I. idei mezőnyéből, így nem fért kétség bajnoki címéhez sem. Mögötte viszont nyílt volt a harc a dobogóért, télen még a Törökszentmiklós volt a legkedvezőbb helyzetben, tavaszi teljesítménye viszont jócskán elmaradt az őszihez képest, és az ötödik helyre csúsztak vissza. A Jászberény viszont stabil teljesítményt nyújtott, így feljött a második helyre, a Mezőtúr pedig megtartotta harmadik pozícióját.

Tiszaföldvár SE, labdarúgás, vármegye I.
A Tiszaföldvár SE (sárga mezben) mindenkit maga mögé utasított, és magabiztosan nyerte meg a vármegye I. 2023/2024-es szezonját
Fotó: MW-archív

1. hely: Tiszaföldvár SE

Nem okozott túl nagy meglepetést azzal a Tiszaföldvár csapata, hogy toronymagasan megnyerte a bajnokságot. Sonkoly Lajos együttese mindössze két mérkőzést vesztett el a szezonban (ősszel a Mezőtúr ellen 3–1, tavasszal a Jászberénnyel szemben 4–3), a többi 28 meccset viszont megnyerte. A tiszazugiak 134 lőtt gólja kiemelkedik a mezőnyből, de a bekapott 21 is figyelemre méltó. Nem csoda tehát, hogy Fehér Zsolték tizenhárom pontos előnnyel szerezték meg az aranyérmet. A bajnoki cím pedig egyúttal azt is jelentette, hogy esély nyílt a feljutásra az NB III.-ba. Ezt osztályozón keresztül kellett kiharcolnia a TiSE együttesének, ám Baranya vármegye bajnoka, a Villány sem jelentett akadályt számára, 6–2-es összesítéssel győztek a földváriak, így vármegyénk csapatai közül ő volt az első, amely osztályozóval jutott fel a harmadosztályba.

2. hely: Jászberényi FC

Jászberényben a jövő csapatát építik, de a jelenre sem panaszkodhatnak a Jászság fővárosában. A kezdeti nehézségek után (első három találkozóból két vereség) egyenesbe került a csapat, sőt, a szezon közepén egy tizenöt meccses veretlen szériát is produkált Besenyi Gábor együttese, amelyből tizennégyet meg is nyert. Többek közt például a bajnok Tiszaföldvárt is legyőzték a berényiek, akik tavaszra ráadásul Németh Norbert személyében egy rutinos játékossal is erősödtek. A remek futásnak köszönhetően bebiztosították helyüket a dobogón, sőt, az utolsó fordulóra már az ezüstérmet is megszerezték.

3. hely: Mezőtúri AFC

A Mezőtúr nyáron megerősödött, így dobogóra esélyes együttesként vágott neki a szezonnak. Ennek megfelelően az őszt a dobogó legalsó fokán zárták a tiszántúliak. Ezt a teljesítményt a tavasz végéig megtartották, azonban a rangadókon nem szerepeltek túl jól a második félévben – az első hat helyezett közül egyedül a Törökszentmiklóst tudták legyőzni (2–1), döntetlent játszottak a Jászberénnyel (0–0), a Jászfényszaruval (0–0), és a Szajollal (3–3), míg a Tiszaföldvártól kikaptak (1–0). A kötelezőket viszont hozta Erdősi Gyula legénysége, egyedül a Kisújszállással ikszelt le (1–1). Támadásban jól termelt a csapat, a TiSE mellett csak Pesti Zoltánék tudtak száz gól fölé jutni (106).

4. hely: Jászfényszaru VSE

Meghatározó játékosok távoztak Jászfényszaruról télen, ami miatt akár formahanyatlást is lehetett várni a csapattól. Az együttes házi gólkirálya, Szanku Kristóf mellett Németh Norbert is távozott, míg Drávucz Milán és Lakatos Máté szüneteltette a pályafutását. Ehhez képest ott folytatták Kemecsi László fiai, ahol ősszel abbahagyták, az első tizenhárom tavaszi meccsből csupán a Kisújszállás ellen maradtak pont nélkül (1–0), és úgy nézett ki, hogy dobogós helyen is végezhetnek. Az utolsó három mérkőzésből viszont kettőt is elveszítettek – ezek közül a Kenderes elleni zakó (2–1) lehet a legfájóbb, így végül érem nélkül zárták a szezont. Mindezek ellenére viszont 17 bekapott góljuk a legkevesebb a mezőnyben.

5. hely: Törökszentmiklósi FC

Amilyen jó őszi idényt futott a Törökszentmiklós, a tavaszi szezonja annál rosszabbra sikerült. Gergely Mátyás együttese csupán a meccsek közel felét (15/7-et) nyerte meg a második félévben, amelynek köszönhetően jócskán visszacsúszott a tabellán is. Rangadóikat egyaránt elvesztették, emellett pedig kikaptak a Tószegtől is (3–0), illetve döntetlent játszottak a Kunszentmártonnal (1–1) és a Kisújszállással (1–1). A gyengére si­került tavaszi szereplés miatt a vármegyei kupában tudtak vigasztalódni a miklósiak, akik a címvédő Tiszaföldvárt is kiejtve végül a Szajol ellen hódították el a trófeát.

6. hely: Szajol KLK

Aggodalmasan kezdődött a téli időszak Szajolban, ugyanis az edző, Balogh Pál mellett Vincze Patrik, a csapat meghatározó játékosa is elhagyta az együttest. Azonban nem pánikoltak Donkó Krisztiánék, akik Papp Eriket nevezték ki az együttes élére, mellette pedig rutinos játékosokkal (Hevesi-Tóth Tamás, Szentmiklósi Dániel) bővítették a keretet. Nem is alakult rosszul a tavaszi idény, sőt, csupán két mérkőzést vesztettek a szajoliak (Jánoshida ellen 5–2, Tiszaföldvárral szemben 6–0), kilencet pedig megnyertek, ez viszont csak ahhoz volt elég, hogy zárkózzanak az élmezőnyhöz pontokban, de nem tudtak előrébb lépni a tabellán. Papp Erik együttese ráadásul nemcsak a bajnokságban remekelt tavasszal, hanem a vármegyei kupa döntőjébe is bemasírozott a gárda, ahol viszont 5–2-re kikapott a Miklóstól.
 

A vármegye I. 2023/2024-es szezonjának végeredménye
Fotó: mlsz.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában