LABDARÚGÁS

2020.03.25. 08:36

Évek óta az utánpótlás-nevelésre helyezik a hangsúlyt

Bő egy évtizeddel ezelőtt az NB III.-ban is szerepelt a kisújszállási egyesület, de ezt követően a támogatások mértéke elapadt, és megszűnt a futball a városban. Jelenleg a megyei I. osztályban szerepel a gárda, amely különlegesnek számít abból a szempontból, hogy szinte kizárólag saját nevelésű tehetségekből építi csapatát. Az utánpótlás-nevelésről és ennek hátteréről a labdarúgó-szakosztály elnökével, Farkas Tamással beszélgettünk.

Szöllősi Péter

A kisújszállási U14-es csapat 2018-ban megnyerte a megyei bajnokságot, az idei kiírásban pedig a második helyen áll

Forrás: Beküldött fotó

– Mi az alapvető koncepció a kisújszállási klubnál?

– A legalacsonyabb szintről kezdtük újra a helyi kötődésű játékosokra és az utánpótlásra építkezve – kezdte beszámolóját Farkas Tamás. – Azóta is ez az elvünk, a megyei I. osztályban nekünk van a legfiatalabb átlagéletkorú csapatunk, csupán egy-két idősebb labdarúgóval rendelkezünk. Ők is olyanok – Farkas Zoltán, Kelemen Lajos, Berta János –, akikre felnézhetnek ifjoncaink.

– Bővelkedünk húsz év alatti játékosokban, a tizenkilenc éves Jakab Kristóf egy éve a kezdőkapusunk, Penti Roland a felnőttek között is már ötször betalált, míg Balla Dávid négyszer volt eredményes. Továbbá kiemelném a náluk is fiatalabb Kása Szabolcsot, aki szintén bontogatja szárnyait. A Csikós Lajos, Oros Péter csatárkettősünket már sehol nem kell bemutatni a megyében, hiszen termelik a gólokat szép számmal. A Szolnoki MÁV-tól hazatért Bende János pillanatok alatt beilleszkedett, és mára elképzelhetetlen nélküle a középpálya.

– Évről évre így van ez nálunk, hogy az U19-esek a felnőttek között is már megállják a helyüket. Tizenkilenc éves koruk betöltését követően viszont sokan távoznak jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező egyesületekhez, és ekkor sajnos már ingyen igazolhatóvá válnak. Mi büszkék vagyunk rá, hogy javarészt saját nevelésű játékosokkal képesek vagyunk a megyei I. osztályban szerepelni, és olykor-olykor, amikor pár évig sikerül együtt tartani a csapatot, akkor az élmezőnnyel is felvesszük a versenyt. Most a középmezőnyhöz tartozunk.

A kisújszállási U14-es csapat 2018-ban megnyerte a megyei bajnokságot, az idei kiírásban pedig a második helyen áll
Fotó: Beküldött fotó

– Az utánpótlás-korosztályokban miként teljesítenek?

– Az U16-os és az U19-es csapatunk is ott van az élmezőnyben, a megyei I. osztály kiemelt csoportjában, harcolnak a bajnoki címért. Penti Roland az U19-eseknél vezeti a góllövőlistát. Az U7-es, U9-es, U11-es és U13-as korosztályúak a Bozsik-tornákon szerepelnek, és felveszik a versenyt a nagyobb váro­sok, régiós központok csapataival, sőt, gyakran le is győzik őket. Mindegyik korcsoportot megfelelő edzői végzettséggel rendelkező szakember irányítja.

– Az U7-esek edzője Bányai Etelka Éva, az U9-eseknek Kui Lajos, az U11-eseknek Szabó József, az U13-asoknak Kui Tibor, az U16-osoknak Kása Tibor, míg az U19-eseknek Farkas Zoltán. Pádár László mint a felnőttegyüttes trénere is szívügyének tekinti a fiatalabb játékosok képzését, az ügyvezetőnk, Csillag Sándor pedig a teljes szakosztályt irányítja, és igyekszik megteremteni a feltételeket, hogy minél gördülékenyebben folyhasson az utánpótlás-nevelés.

– Infrastruktúrát tekintve milyen a helyzete a klubnak?

– A centerpályánkat felújítottuk, de sajnos az öntözővíz minősége miatti károsodás kiküszöbölésére nehezen találunk megoldást. Modernizáltuk az öltözőnket, felújítottuk a lelátónkat, kerítést, járdát építettünk. A B pályánkat edzésekre és utánpótlás bajnoki meccsekre használjuk, továbbá két kis méretű műfüvesen is edzünk. Heti három alkalommal vannak tréningek, sőt alapozási időszakban akár többször is.

– Télen sportcsarnok híján nehéz helyzetben vagyunk. Csak kisebb tornatermeket tudunk igénybe venni, és ott készülünk. Most a járvány időszakában természetesen nálunk sincsenek edzések, sőt, mi már azelőtt leálltunk, mint ahogy az MLSZ-től erre utasítást kaptunk. Egyéni edzésterveket kaptak a fiatalok, hogy formában tartsák magukat.

Télen futsalban jeleskednek

Mint azt Farkas Tamás, a klub elnöke elmondta, télen Hajdú-Bihar megyében vesznek részt futsaltornákon. Heti rendszerességgel járnak ilyen viadalokra, ami kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy télen se zökkenjenek ki a ritmusból a fiatalok. Motivációt szereznek, hiszen sorra játsszák a mérkőzéseket.

Ezen eseményeken szinte mindig jó eredményeket érnek el a kisújiak. Két korosztályban is bejutottak a rájátszást követően a döntőbe. Megyénkben csak egy ilyen jellegű tornát szoktak rendezni, ezért kelet felé veszik az irányt, amikor megméretnék magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában