Kosárlabda

2020.12.19. 07:00

Rangadót rendeznek, az Olaj az Alba Fehérvárt fogadja

A tizennegyedik forduló rangadójának a Szolnoki Olajbányász–Alba Fehérvár összecsapás ígérkezik, melyen szombaton 17 órakor lesz az első feldobás a Tiszaligeti Sportcsarnokban.

Varga Csaba

A szolnoki bedobó, Rudner Gábor (labdával) jó játékára a ma esti bajnoki összecsapáson is nagy szükség lesz

Fotó: Nagy Balázs

A felek az elmúlt húsz esztendőben már nemcsak szimpla bajnoki derbiket, hanem éremcsatákat is vívtak egymással. A fehérváriak szívesen emlékeznek a 2000-es bajnoki döntőre, amikor Dávid Kornél és társai a Tiszaligetben emelték magasra a bajnoki serleget.

Az Olaj-tábor emlékezetében még élénken él a 2011-es bajnoki döntő, amikor két vesztes meccs után sorozatban háromszor nyertek Báder Mártonék, és a Tiszaligeti Sportcsarnokban a mindent eldöntő ötödik találkozón hódították el a bajnoki címet. Rá négy évre pedig Székesfehérváron a finálé negyedik meccsén tette biztossá bajnoki címét a piros-fekete alakulat. Ez utóbbi volt a felek utolsó egymás elleni bajnoki döntője.

Ennyit a múltról! Igaz, a tizennegyedik fordulóról beszélünk, de az Alba csak hat, míg az Olajbányász hét mérkőzést tudott le idáig a pontvadászatban. Ami közös bennük, egy-egy meccset buktak el, a Fehérvár 91–86-ra Oroszlányban, míg a Szolnok Pakson 66–63-ra kapott ki.

A legutóbbi fordulóban, szerdán hazai pályán a Körmendet fogadta az Alba Fehérvár, és hátrányból fordítva, 31–12-es zárónegyedet produkálva, 91–82-re verték a Rába-partiakat. Mint várható volt az egykori Olaj-játékos, közönségkedvenc, Voj­voda Dávid vitte a prímet, aki 26/9 ponttal segítette az övéit, aki tavaly nyár óta először tér vissza Szolnokra. Mellette az amerikai légiósok: Ronald Curry (23/12), Stacy Davis (19) és Esa Ahmad (19/3) szórták a kosarakat.

A szolnoki bedobó, Rudner Gábor (labdával) jó játékára a szombat esti bajnoki összecsapáson is nagy szükség lesz
Fotó: Nagy Balázs

Ami feltűnő volt, a kispadról mindössze négy pont érkezett a közösbe. Talán azért, mert sérülés miatt hiányzott soraikból az irányító Frank Turner, a center Csorvási Milán és a bedobó Markovics Luka, sőt a legutóbbi meccsen Lukács Norbert is maródi lett. Így kevesebbet tudott rotálni Forray Gábor vezetőedző, aki hosszú kecskeméti munkaviszony után a nyáron szerződött át Székesfehérvárra.

Az Alba honlapján nem kertelt centerük, Esa Ahmad, aki kijelentette, hogy győzni jönnek Szolnokra.

Nyilván ehhez az Olajbányász legénységének is lesz egy-két szava. A piros-feketék már kedden letudták bajnoki meccsüket, 48 ponttal verték a sok gonddal bajlódó jászberényi együttest. Szombat este viszont már rangadót játszanak Rudner Gáborék.

– Úgy készülünk, mint máskor, videózunk, taktikázunk, péntek este is, sőt szombaton délelőtt is mozgunk egy kicsit – mondta hírportálunknak Gábor. – Egyértelmű, hogy csak akkor győzhetjük le a Fehérvárt, ha jól védekezünk és egységes csapatjátékot nyújtunk.

Arra a kérdésre, hogy hány triplát vállal, csak annyit tett hozzá: – Mindegy, hogy mennyit dobok, a lényeg, hogy nyerjük meg a rangadót.

 

A várható kezdőcsapatok

Olajbányász: Warner, Pallai, Kovács P., Cakarum, Szubotics.

Alba Fehérvár: Vojvoda, Curry, Takács M., Davis, Ahmad.

Játékvezetők: Földházi, Tóth C., Söjtöry.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában