Hírek

2008.03.03. 16:46

Védelmébe vette a darwinizmust az Akadémia

A darwinizmus és a termetéselmélet közti vita Magyar Tudományos Akadémián is szóba került

BAMA

A Magyar Tudományos Akadémia 67 ország tudományos akadémiájához, köztük az egyik elsőként megszólaló Royal Societyhez hasonlóan elhatárolódik azoktól a "tudományon kívüli elképzelésektől", amelyek a darwinizmus tudományosan megalapozott állításait támadják, eltorzítják, illetve áltudományos érvelésekkel kritizálják - hangsúlyozza az MTA Elnökségének szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye.

A dokumentum szerint a nézetkülönbség elsősorban a vallásos hit és a tudomány természetének félreértéséből, bizonyos tudományos alapfogalmak, például, az evolúció eltérő meghatározásából adódik. "Az evolúció tanulmányozása biológiai megfigyeléseken, méréseken és következtetéseken alapuló tudomány, amelynek egyes állításai bizonyíthatóak és cáfolhatóak, míg a kreacionizmus (így a teljesen hipotetikus "intelligens tervezés" is) dogmán és feltételezéseken alapuló elmélet, amelyek nem összevethető, nem szembeállítható fogalmak. Meggyőződésünk, hogy a vallásos hit (így a kreacionizmus is) sem nem igazolhatja, sem nem cáfolhatja az evolúció tudományos elméletét, mint ahogy a tudományok sem foglalkozhatnak hitbéli kérdésekkel" - mutat rá állásfoglalásában az MTA Elnöksége.

Mint a közlemény kiemeli, a vita Magyar Tudományos Akadémián is szóba került, ennek részletes anyaga pedig a Magyar Tudomány című folyóiratban jelent meg.

"A darwini evolúciós elmélet - ahogy a tudományokban a fejlődést figyelembe véve ez megszokott - nem teljesen lezárt volta ellenére, tudományosan megalapozottnak tekinthető és kellően leírja a fajok keletkezését és átalakulását" - hangsúlyozza végezetül a dokumentum.

Ezek is érdekelhetik