Kék hírek

2008.02.04. 12:33

Postásnak öltözött zsaruk: trükkök a trükkös szökevények ellen

Különféle trükköket kell bevetniük a rendőröknek, hogy elfogják azokat, akik nem hajlandóak bevonulni börtönbüntetésük letöltésére. Egyszer postásnak kell öltözniük, máskor pedig egy teherautóban kell kivárniuk a kedvező alkalmat.

Németh Gergő

Hogy sokan miért nem vonulnak be? Természetesen senki sem vágyik arra, hogy több hónapon, éven keresztül egy pár négyzetméteres zárka legyen az otthona, s a napirendjét a körülmények szűkös kínálatához kelljen igazítania.

— A többszörösen büntetettek nem szeretnének visszakerülni a börtönbe, s ezért a lehetőségeikhez mérten próbálják is elkerülni az előállítást — mondta el Szűcs Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. — Ezeknek az embereknek a zöme nem tud szakítani régi életmódjával, egy részük előbb-utóbb visszakerül valamelyik büntetésvégrehajtási intézetbe. A közelmúltban kiadott országos Top 100-as körözési lista nagy segítséget nyújt abban, hogy minél rövidebb idő alatt rendőrkézre kerüljenek a legveszélyesebb bűnözők. Az állampolgároktól is rengeteg hasznos információt kapunk a különböző ügyek felderítésekor

Az alezredes néhány tanulságos elfogási történetet idézett fel, ahol makacs kitartásukkal, vagy egy rafinált trükkel jutottak el egy körözött bűnözőhöz.
Még a 90-es évek közepén egy Szolnokon elkövetett gépkocsilopás-sorozat miatt kerestek a helyi rendőrök egy budapesti férfit. Heteket töltöttek el a kereséssel a fővárosban. A férfiba egyik este az Üllői úton botlott a Pesten nyomozó szolnoki különítmény. A bökkenő azonban az volt, hogy a körözésben szereplő fotó és személyleírás, valamint a férfi megjelenése és az irataiban lévő adatok sem stimmeltek. Ez azért fordulhatott elő, mert a férfi álbajuszt növesztett, valamint tar halántékát vendéghajjal fedte be. A személyi igazolványa pedig az új megjelenéséhez készített hamisítvány volt. Kihallgatásán azonban bevallott mindent. Pár nappal később kiderült, hogy őt is alaposan átejtették. Ugyanis az egyetlen autó, ami a saját tulajdonában volt — és jómaga legálisnak hitt — szintén egy lopott jármű volt.
Néha nemcsak az elkövetőknek, hanem a rendőröknek is ravasz trükkökhöz kell folyamodniuk. Szűcs Zoltán két ilyen esetnél is segédkezett.

Alaposan rákészülnek az elfogásokra

Persze nem minden eset egyforma. Van ahol könnyebben megy az elfogás, ám akad, ahol többszöri kísérletre sem kattan a bilincs a dörzsölt bűnözők csuklóján. Egy-egy akcióra alaposan fel kell készülnie a rendőröknek. Ennek mértéke a körözött személy kaliberétől függ. Olyan esetekben könnyebb helyzetben vannak a rendőrök, amikor már korábban elfogottakat kell előállítaniuk, mivel róluk már vannak információik.

Egyszer egy régóta körözött férfit kerestek az egyik szolnoki városrészben. Azonban akárhányszor kivonultak a rendőrautók a helyszínre nem találták a keresett embert, mivel őt már korábban értesítették az egyenruhások érkeztéről. Az út mellé kiküldött előőrs már messziről kiszúrta a közeledő járműveket. Egyszer azonban a rendőrök egy korábban hússzállításra használt lebádogozott platós IFA-val mentek ki, amelynek gyomrában egyenruhások bújtak meg. Megálltak a ház előtt, majd a megdöbbent háziak között kivezették a körözött férfit.
Egy másik alkalommal szintén a fővárosba szólította a kötelesség a szolnoki rendőröket. Egy csalót kerestek, akit rendszeresen nem találtak meg bejelentett lakhelyén. A szomszédok azonban egy hasznos információval szolgáltak: a férfi egy időpontban mindig otthon tartózkodik: amikor a postás osztja a nyugdíjat. Ezután már egyenes volt az út az elfogáshoz. Szűcs Zoltán egyik kollégája — a posta engedélyével — magára öltötte a kézbesítők zöld egyenruháját és úgy csengetett be a körözötthöz. Ő pedig a pénz reményében ajtót nyitott. Vesztére

Egyébként országosan egyre több jogerősen elítélt nem vonul be a bíróság által kijelölt időpontban a börtönbe. Különösebb szankcióval ugyanis nem jár, ha valaki nem jelentkezik időben a börtönben, és emiatt elővezetik, vagy elfogatóparancs alapján csípik nyakon. Ez csupán a későbbi feltételes szabadlábra helyezésre hathat ki.
Ha jogerős ítélet születik egy ügyben, és az elítélt nem jelenik meg a büntetés letöltésére kijelölt kezdőnapon, a büntetésvégrehajtási intézet elfogatóparancsot ad ki az adott személy ellen. Ezt eljuttatják a keresett személy lakcíme alapján illetékes helyi rendőrkapitányságra, amely ezután tovább keresi a zárkakerülőket.

Németh Gergő Alaposan rákészülnek az elfogásokra Persze nem minden eset egyforma. Van ahol könnyebben megy az elfogás, ám akad, ahol többszöri kísérletre sem kattan a bilincs a dörzsölt bűnözők csuklóján. Egy-egy akcióra alaposan fel kell készülnie a rendőröknek. Ennek mértéke a körözött személy kaliberétől függ. Olyan esetekben könnyebb helyzetben vannak a rendőrök, amikor már korábban elfogottakat kell előállítaniuk, mivel róluk már vannak információik. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!