Kék hírek

2015.01.30. 13:42

Veszélyes álláshirdetések: így csapják be az embereket!

Több mint 700 sértettől csalt ki pénzt egy csemői férfi, aki ellen vádemelést javasol a Jászberényi Rendőrkapitányság – tájékoztatta lapunkat a megyei rendőr-főkapitányság.

M. G.

Mint megtudtuk, csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak eljárást a 29 éves csaló ellen. A gyanúsított 2012. augusztusától, különböző internetes oldalakon és több hirdetési újságban is fiktív munkalehetőségeket kínált. A férfi az érdeklődőktől szerződéskötési, postázási, illetve orvosi vizsgálat költségeire különböző nagyságú összegeket utaltatott át saját bankszámlájára. A jelentkezők, az állás reményében, a megadott számlaszámra átutalták a kért összeget, azonban a hirdetőt ezek után nem tudták többet elérni.

Eközben egy jászberényi vállalkozás vezetője is feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, mert valótlan tartalmú hirdetésekben cége adatait fedezte fel. Végül a jászberényi nyomozók azonosították a hirdetőt és megállapították, hogy a férfi 722 sértettet károsított meg. A gyanúsított ellen a nyomozást a rendőrség befejezte, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Jászberényi Járási Ügyészségnek megküldte.

A megyei főkapitányság tájékoztatása szerint rendőreink korábban is nyomoztak már hasonló ügyekben. Szabó Zita alezredes, a főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a csalók számtalan módszerrel próbálkoznak, az internetes álláslehetőség kínálása csak egy sok közül: – A jászsági esetet megelőzően, 2014. december 12-én fejezett be egy hasonló nyomozást a főkapitányság, mégpedig csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy testvérpár és édesanyjuk ellen. A 42 éves báty és 37 éves öccse 2012. áprilisában és májusában az egyik internetes oldalon Luxemburgban végzendő építőipari munkalehetőséget hirdetett. A szolnoki férfi és a Budapesten élő testvére a hirdetésben álnevet és egy, a számukra idegen magyarországi vállalkozás nevét adták meg. Az érdeklődők részére telefonon részletes tájékoztatást adtak, melyben a Parádon élő 63 éves édesanyjuk is közreműködött. Szolnokon egy irodát béreltek, ahol a munkára jelentkezőkkel előszerződést kötöttek és a regisztrációs díj befizetését kérték. A csalók a külföldi munkavégzéshez szállító autóbusz indulására időpontot és budapesti helyszínt adtak meg. Ám autóbusz sem indult, és Budapesten sem várta őket senki. A becsapottak a kapott telefonszámokon a hirdetőket nem tudták elérni, közben pedig a szolnoki iroda is bezárt. A sértettek közül többen korábbi munkahelyükön felmondtak a jobb álláslehetőségben bízva, így a befizetett regisztrációs díjon kívül egyéb káruk is keletkezett. A szolnoki nyomozók azonosították a jogsértőket, s az ügyben gyanúsítottként kihallgatták őket. Ebben az ügyben több mint 30 sértettet térképezett fel a rendőrség – válaszolt egy másik eset ismertetésével Szabó Zita. Mint azt a rendőrségi sajtószóvivő hangsúlyozta, ezek az ügyek azért hasznos, hogy nyilvánosságot kapjanak, hogy a jóhiszemű, potenciális áldozatok tisztában legyenek a csalók módszereivel.

Ezek is érdekelhetik