Kék hírek

2015.04.15. 09:01

Sikkasztás: már közel kétszázan jelentették fel a céget

Mostanáig 195 feljelentést tettek a pénzügyi szolgáltatással is foglalkozó karcagi utazási irodának a károsultjai. Néptáncos gyerekek pénze is eltűnt. A Jobbik szerint ez lehet "az újabb Quaestor-ügy".

Szoljon.hu

A megyei közgyűlés elnöke jogi segítséget ígért a károsultaknak

Helybeliként megdöbbentőnek nevezte a történteket és az eddigi információk alapján „okosan kitalált bűncselekményről" beszélt, a károsultaknak pedig eredményes felderítő munkát és jogi segítséget ígért a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés Karcagon élő elnöke a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. helyi fiókja ügyében a városházán szerdán tartott sajtótájékoztatón - írja az MTI.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a legfrissebb adatok szerint 200-nál több károsultról tudnak, ám ez a szám „percről-percre nő”. Jelenleg kétmilliárd forint körülire becsülhető az az összeg, amelynek sorsáról és hollétéről nem tudnak – tette hozzá.

Elmondta, Karcag kis város, ahol néhány tízmillió forint elköltése, vagy befektetése is feltűnik az embereknek. Mivel ilyesmit nem tapasztaltak, feltételezhető, hogy „a pénz nem itt van” – fogalmazott, aláhúzva, hogy bárhová vitték is a cég közismert, helybeli tulajdonosai a pénzt, azt „így vagy úgy, de meg lehet és meg kell találni és visszaadni a károsultaknak".



Zsíros Zoltán válalkozó lakást akart venni

Legutóbb múlt pénteken beszélt a pénzügyi szolgáltatásokkal is foglalkozó karcagi Kun-Mediátor Utazási Iroda tulajdonosával Zsíros Zoltán vállalkozó. Szerda délután kettőre beszéltek meg találkozót, mert a karcagi biztonságtechnikai és mezőgazdasági vállalkozásokkal foglalkozó férfi lakást akart vásárolni, és szüksége volt a pénzére. – Mivel egy nagyobb összegről van szó, már három hónappal korábban jeleztem a cég felé, hogy kivenném a pénzemet. Az iroda tulajdonosa csak annyit mondott, hogy majd szükség lesz a számlaszámomra, amire átutalják a pénzt. Kedden hívott egy ismerősöm, hogy az iroda egész nap zárva volt, tudok-e róla valamit. Nem tudtam – emlékezett vissza az elmúlt napok eseményeire Zsíros Zoltán.

A vállalkozó úgy tudja, hogy az utolsó pillanatig fogadott pénzt az iroda. Hetekkel korábban kérdezgették a cégvezetőt, hogy nem aggódnak-e a bróker-botrány miatt. A tulajdonos azonban megnyugtatta az ügyfeleit, hogy őket az nem érinti. – Megbízható cégnek tűnt, több mint 10 éves múltja van. Az utóbbi időben felbukkanó botrányok miatt azonban sokan kivették a pénzüket, talán ez is okozhatott problémát náluk – találgatott a vállalkozó. – Kedd délután már kisebb tömeg volt az cég irodájában, de addigra a tulajdonosok eltűntek. Csak az alkalmazottakkal tudtunk beszélni – magyarázta Zsíros Zoltán.

-Közös feljelentést tettünk, illetve mindenkit arra kértünk, hogy tegyen feljelentést külön-külön is – mondta a férfi, akinek a mezőgazdasági vállalkozásában most különösen nagy szükség lenne a pénzre. – Földönfutóvá lettünk. Ez nem dramatizálás, ez tény – jelentette ki hozzátéve, hogy szerinte nemzetközi szinten kellene a cég után nyomozni, ugyanakkor szeretnék, hogy a Quaestor-ügyhöz hasonlóan az állam a mostani károsultaknak is segítséget nyújtana.

Információink szerint a Kun-Mediátornál lekötött legmagasabb befektetés összege elérte az 1,2 milliárd forintot, de több hasonló nagyságrendű befektetésük is lehetett. Szemtanúk úgy tudják, az ügyfelek egy lezárt borítékot találtak az irodában, amit a tulajdonos egyik családtagja írhatott. Állítólag az áll a levélben, hogy sajnálják, hogy ne haragudjanak rájuk, és amint lesz elég pénzük az ügyfelek kártalanítására, visszatérnek Karcagra. Többen úgy látták, hogy a cég tulajdonosa és családja hétfő este hagyta el a várost. Tudni vélik, hogy már az országot is régen elhagyták.

Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik

Egy újabb Quaestor-ügy? – tette fel a kérdést dr. Lukács László országgyűlési képviselő (Jobbik) Karcagon, a Kun-Mediátor Utazási Iroda Táncsics körúti irodája előtt tartott sajtótájékoztatón szerda délben.

– Úgy tűnik, Karcagon egy olyan pénzügyi vállalkozás üzemelt, mely a betétesektől pénzt vett el. Hogy milyen módon, ebben a kérdésben még a nyomozás adatai irányadóak lesznek – hangsúlyozta a képviselő. – Ezt valamilyen befektetési tevékenységre használta, és legnagyobb döbbenetre a mai napon a cég elérhetetlenné vált mind a karcagi és budapesti telephelyein is. A károsultaknak jelenleg nincs hova fordulniuk. A károsultak felmérését, a feljelenéseket a rendőrség egyébként nagyon rátermetten fogadta. Amikor meghallottam az ügyet, egyeztettem a rendőrkapitány úrral, majd ezt követően az MNB pénzügyi felügyeleti szervéhez fordultam, és értesítettem őket a problémáról. Késő délután kapitány úr arról tájékoztatott, felvette velük a kapcsolatot az MNB és segítik a nyomozást. Most a károsultak adatgyűjtése zajlik. Ami egyébként kérdés, én csak mintáját láttam egy szerződésnek, nem volt lehetőségem teljesen jogilag értelmezni. Az egésznek az a kérdése, hogy ez egy olyan befektetést takar-e, amit biztosít a Betétvédelmi Alap, vagy nem. Az első esetben a károsultakat kártalanítja a BEVA egészen 6 millió forintig, abban az esetben, ha ez nem BEVÁ-s, akkor a károsultaknak a büntetőeljárási jogszabályok szerint polgári jogi igényben kell érvényesíteniük a cég fennálló vagyonával szemben követeléseiket. Ez azért veszélyes, mert nem lehet tudni a kft.-nek milyen vagyona van. A károsultak összegét még nem tudjuk reálisan, 1-2 milliárd forint között lehet  – mondta dr. Lukács László, aki szólt arról is, hogy tegnap szavaztak a parlamentben a Quaestor károsultak kártalanításáról.

– Ezt lekorlátozták a Quastorra, pedig a Jobbiknak is volt olyan javaslata, hogy ez valamennyi károsultra kiterjedjen. Ebben az ügyben a károsultaknak itt is ez lehetett volna egy megoldás. Politikai oldaltól függetlenül, felelősségteljes körzeti politikusoknak az a dolgunk, hogy egy olyan jogszabályt alkossunk, amellyel a karcagiaknak a nagy részét, a betéteseket egy összeghatárig kártalanítani lehet. Ebben a Jobbik a két karcagi miniszterre is számít, reméljük ez választókerületi ügyként fontos ügy lehet számukra is – hangsúlyozta képviselő.

Néptáncos gyerekek pénze is eltűnt

Egy törökországi folklór fesztiválra utaztak volna a karcagi iskolások, az utazás költségeinek nagyobbik részét, több mint 600 ezer forint előleget fizettek be a szülők múlt szombaton a Kun-Mediátor Utazási Irodának. – A néptáncos gyerekek lehetőséget kaptak a fellépésre, egy hónappal ezelőtt kezdtük szervezni az utat – tudta meg lapunk Kósáné Bene Hajnalkától, aki szülőként szintén a károsultak között van. Két fia is utazna Isztambulba, illetve kísérőként ő is.

– Megkértük az irodát, hogy szerezzenek nekünk buszt az utazáshoz. A körülbelül egymillió forintba kerülő útiköltségből most 600 ezer forint elveszett, pedig a busz megvan – magyarázta. Szombaton vitték be a szervezők a pénzt az irodába, ahol át is vették az összeget, majd kedd délután megtudták, hogy az iroda zárva, a pénz nincs meg, a tulajdonosok pedig elutaztak.

25 gyerek és 10 kísérő menne az utazással együtt nyolc napos programra. A 10-14 éves iskolásokat török családoknál szállásolnák el, a felnőttek szállodában aludnának – önköltségen. Még nem adták fel, remélik, hogy gyors segítséggel mégis el tudnak indulni szombaton a fesztiválra. – Az önkormányzattól és kisebb-nagyobb cégektől már kaptunk segítséget, és a buszsofőr is elengedett 100 ezer forintot a költségekből. Szeretnénk elmenni a fesztiválra, a gyerekeknek nagy csalódás lenne, ha mégsem jutnának el oda – mondta a karcagi édesanya.

-A felháborodás mellett talán nagyobb az elkeseredettség. Mindenki ismeri a családot, ezért még csalódottabbak vagyunk, mintha ismeretlenek vertek volna át bennünket – tette hozzá Kósáné Bene Hajnalka.

Karcagi polgármester: eddig 195 feljelentést tettek a károsultak

Mostanáig 195 feljelentést tettek annak a pénzügyi szolgáltatással is foglalkozó karcagi utazási irodának a károsultjai, amelynél a rendőrség is nyomozást rendelt el - mondta Dobos László, Karcag polgármestere szerda délelőtt az M1 aktuális csatornának.

Szerda délelőtt többen álltak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja előtt, amely be volt zárva.

A polgármester a helyszínen nyilatkozva szomorúnak és meglepőnek nevezte a helyzetet, ugyanis - mint mondta - az utazási iroda vezetőjéről, "a köztiszteletben álló karcagi emberről", akinek azóta nyoma veszett, senki sem feltételezte a történteket.



Az emberek, akik rábízták megtakarításaikat és most nem jutnak pénzükhöz, "érthető módon" fel vannak háborodva - tette hozzá.

Az M1 aktuális csatornán azt mondták: a Kun-Mediátor a cégbejegyzésben utazási irodaként szerepel, de pénzügyi szolgáltatással is foglalkozott.

A police.hu kedd este tette közzé, hogy sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz - közölte a rendőrség kedden este.

A police.hu-n megjelent közlemény szerint többen személyesen tettek bejelentést 2015. április 14-én a Karcagi Rendőrkapitányságon, mert egy - többek között - pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában befektetési szándékkal elhelyezett pénzükhöz a lekötési idő lejárta után nem fértek hozzá.

A feljelentők a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a budapesti székhelyű szolgáltató kft.-nél - áll a közleményben, amely a céget nem nevezi meg.

A tájékoztatás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatja, és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye a nyomozóhatóság előtt nem ismert.

55 év munkájának megtakarítását vesztette el

Kurucz István karcagi vállalkozó kedd délután, munkából hazajövet értesült a történtekről.

- Mint dolgozó ember, reggel hat órakor kimentem dolgozni a határba, Karcagtól hat kilométerre. Amikor hazajöttem, akkor hallottam erről, arra fordultam a Múzeumkert felé, s láttam az elkeseredett embereket. Olyanokat, akik kétkezi munkával keresik a pénzt, alkalmazottakat és vállalkozókat. Én 55 év munkájának megtakarítását bíztam a cégre, ez a pénz nem a vállalkozásomé volt, de mégsem lehet attól elválasztani. Nálunk több generációs családot érint, a gyerekeim, unokáim jövőjét próbáltam volna ebből megalapozni, hát ez most elúszott. Helyi vállalkozásba kívántam mindenképp betenni a megtakarításom pontosan azért, mert ismertem, úgy voltam vele, neki a szemembe kell nézni mindig - sorolja Kurucz István. Eggyel nem számoltam, ezt akkor nem teheti meg, ha eltűnik. Hetente kapok telefonon ajánlatokat, hogy 2 hónap alatt megduplázhatom a pénzem. Én nem mentem ilyenbe bele, a biztosra mentem a Kun-Mediátornál, mert az itt beígért bruttó hozadék úgy gondolom jó vállalkozásnál a mai napig teljesíthető. Ha valaki azt hiszi, ez csak egyes személyeket érint, az nagyon téved, érinti a vállalkozásokat, az ő dolgozóit, generációs családokat. Nekem lelkiismeret fordulást okoznak a történtek, hiszen a szüleim hatvan év alatt megspórolt pénze is elúszott, de a húgom, a lányomék, a fiam is ide tette be a pénzét. Nem nagy összegekről van szó, de ez mindenki évtizedes munkájának a megspórolása volt - mondja Kurucz István.



- Én a sporton keresztül birkózóként sokszor voltam kétvállon és mindig felálltam. Úgy gondolom, ezután is fel fogok állni és a családom boldogulását valamilyen formában tudom segíteni, de nem mindegy, hogy 55 évem megspórolásából vagy újra elölről kell kezdenem. Azt nagyon furcsállom, hogy ezt így meg lehet tenni, enni vagyont ki lehet menteni. Az eddigi brókerbotrányokat is valamilyen szinten meg lehet úszni, sajnálom. Kezdek arra hajlani, hogy jogállam helyett jogászállam vagyunk.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Kurucz István a Múzeumkert előtti és a Kun-Mediátor Utazási Iroda előtt. Fotó: Daróczi Erzsébet
[/caption]

A vállalkozóknak ma borzalmasan szüksége van aranytartalékra, az én példámat tudom említeni. A tavalyi belvízben az ipari parki utat csináltuk áprilisban, amikor átcsapott az egyméteres töltésen a belvíz. Ha nincs tartalékom, a vállalkozásom tönkremegy a dolgozóimmal együtt. Az aranytartalék segített át a nehéz helyzeten. A biztonsági tartalékot úgy fogalmaztam meg, ehhez amíg én éhezek nem nyúlok, csak akkor, ha a gyerekem is. A tartalék kell akkor is, ha fejlesztésre pályázik az ember, hisz kell az önerő és a munkákat is meg kell előlegezni. Ezt csak a vállalkozásból nem lehet biztosítani. Nekem eddig tízszer kellett hozzányúlni a vésztartalékhoz, hogy fennmaradjon a 25 éves vállalkozás.
Kurucz István úgy véli, a törvényi dolog miatt borzalmasan el fog húzódni a Kun-Mediátor- ügy.

- Azt hallottam, külföldre menekültek. Ma már a világban az emberek bárhol megtalálhatók. Szeretném, ha ez minél hamarabb törvényes úton rendeződne, s megkapnák a büntetésüket. Az érintett károsultakat pedig kárpótolni kellene, mert ha ez nem történik meg tragédiák lehetnek. Beszéltem olyannal, aki lakásvásárlásra szánt összegét tette be a céghez, olyannal, akinek a nyaralása be lett fizetve, olyannal is, aki családi fejlesztéseket akart végrehajtani az itt berakott pénzéből. Ez a vállalkozás 10 éven keresztül nagyon remekül működött, nem volt vele semmi probléma. Én még szombaton is beszéltem a cégvezetővel, semmit nem tudtunk. Azt mondom, ez régebb óta húzódó dolog lehet, azt, hogy ezt meg tudták csinálni, ahhoz vélhetően komoly segítséget is kaphattak. Volt idő a felkészülésre, ez egy tervezett dolog volt, egyik pillanatról a másikra nem lehet megvalósítani. A rendőrségi feljelentést a családdal együtt, összevontan mi is megtesszük. Úgy gondolom, törvényi úton olyan felelősségre vonásnak és büntetésnek kell lenni, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő, hiszen ha én a  NAV-nak egy nappal kések, már fizetnem kell. Ha a piacon a nyugdíjas az ötven forintos répáról nem ad számlát, 10 ezer forintra büntetik. Hol vannak az ellenőrzések a milliárdokkal gazdálkodók esetében?

A rendőrség megkezdte a nyomozást

Többen személyesen tettek bejelentést április 14-én a Karcagi Rendőrkapitányságon, mert egy - többek között - pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában befektetési szándékkal elhelyezett pénzükhöz a lekötési idő lejárta után nem fértek hozzá. A feljelentők a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a budapesti székhelyű szolgáltató kft.-nél.



A bejelentéseket követően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye a nyomozóhatóság előtt nem ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!