Törökszentmiklós

2017.08.06. 09:30

Rendkívül tűzveszélyesek a szabálytalanul elhelyezett kazlak

Egyre több helyen találnak a miklósi Mezőőri Szolgálat tagjai határjárásuk során hatalmas ­méretű bálázott szalmából készült kazlakat.

Tekintettel a szokatlanul meleg időre és annak következtében kialakult rendkívüli szárazságra, szükséges felhívni a gazdák figyelmét a kazalrakás és egyéb rostnövénytárolás szabályaira és azok szigorú betartására a tűz megelőzése okán – ­közölte a város jegyzője, dr. Libor Imre­, aki a betartandó szabályokra is felhívta a mezőgazdaságban dolgozók figyelmét.

– Az Országos ­Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezése szerint a mezőn összerakott szalma- vagy szénakazlat, egyéb építményektől száz méter, vasúti vágánytól száz méter, közúttól, erdőtől, lábon álló gabonától huszonöt méter védő távolság betartása mellett lehet elhelyezni – hangsúlyozta.

A kazlakat minden esetben legalább három méter széles védőszántással kell körbe venni.

A mezőőrök a szabálytalanul elhelyezett kazlak tulajdonosait haladéktalanul értesítik a szabályok betartására. Amennyiben a felszólítást követően a mezőőrök által meghatározott ­határidőre a gazda nem hárítja el a szabálytalanságot, úgy arról a mezőőr feljelentést készít, melyet eljuttat a Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére.

Az igazgatóság, mint eljárásra jogosult hatóság a tűzvédelmi előírások betartásának elmulasztása és közveszély okozás miatt szabálysértési eljárást végezhet. Ennek során jelentős mértékű pénzbírságot szabhatnak ki – figyelmeztetett a település jegyzője.

M. R. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!