ZAGYVARÉKAS/SZEGED

2017.10.25. 17:25

Közel száz késszúrással végeztek áldozatukkal Rékason – kilenc és tizenkét évet kaptak

A 2016. január 25-én Zagyvarékason történt anyagyilkosság miatt indult büntetőügyben a napokban jogerős ítélet született a Szegedi Ítélőtáblán.

Ennek értelmében az érintett lány kilenc, a fiú pedig végül tizenkét év fia­talkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kapott­.

Az immáron jogerősen megállapított tényállás szerint a 14. életévét alig meghaladó zagyvarékasi lány és 16 éves szolnoki barátja 2016. január 25-én este zagyvarékasi házában megölték a lány édesanyját.

A zagyvarékasi családban korábban tragédia történt: az apa, a település köztiszteletben álló háziorvosa elhunyt, s ez nagyon megviselte a lányt, aki édesapja elvesztése után pszichiátriára is járt. Igaz, a „lelki kezelés” valamilyen okból félbeszakadt.

Ezt követően az édesanya szigorú nevelésben részesítette kamaszodó gyermekét. Ebben az időszakban a lány osztályfőnöke pedig jelezte az anyának, hogy annak iskolai magatartása megváltozott, ami mögött egy fiú állhat. Az anya nem akarta, hogy lánya a kitűnő tanulmányi átlagát lerontsa, ezért megtiltotta, hogy gyermeke a fiúval kapcsolatot tartson.

A két fiatal emiatt elhatározta, kapcsolatuk akadályát, az anyát megölik. A kezdeményező szerep egyértelműen a lányban testesült meg. A lány 2016. január 25-én este titokban beengedte tettestársát a lakóházukba, ahol a 16 éves fiú az anyát előbb megpróbálta megfojtani.

Majd miután ez nem sikerült, a tinik egy nagy méretű konyhakéssel 91 késszúrással megölték áldozatukat. A fia­talok a gyilkosság után szeretkeztek, majd a rokonokhoz mentek és azt mondták: nem tudnak bejutni a házba. Végül a rendőrségi kihallgatáson megtörtek és beismerték a bűncselekmény elkövetését. Ám minden más is ellenük vallott.

A gyilkosságot megelőző öt napon keresztül folytatott Facebook-üzenetváltásaik, telefonos beszélgetéseik és sms-eik, illetve biztonsági kamerafelvételek is tanúskodtak a történtekről – talán csak abban nem egyezett a vallomásuk, hogy az igazságügyi orvosszakértő szerint a 91 szúrásból melyikük mennyit vállalt be.

Többszörösen minősített gyilkosság

Az ügyben első fokon eljárt Szolnoki Törvényszék ez év április 13-án hozott nem jogerős ítéletet. Társtettesként, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt a lány 9, a fiú 14 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott.

A fellebbezések után az ügy a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtáblára került, ahol október 19-én megszületett a jogerős ítélet. A táblabíróság a lány büntetési tételét (9 év) helybenhagyta, a fiúét azonban 14-ről 12 évre enyhítette – büntetésük letöltése kétharmadánál kerülhetnek feltételesen szabadlábra.

Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!