VANDALIZMUS

2017.11.09. 06:57

Aki kárt okoz, az bizony ráfizet – nem menekülnek a vandálok Szolnokon!

Jövőre tovább bővítik a kamerák számát, és a jelenleginél modernebb térfigyelőket is telepítenek Szolnokra. Az újabb kamerákra leginkább a vandálok miatt van szükség, akik dupla annyi kárt okoztak már idén, mint tavaly egész évben. Pedig az elkövetők akár több évig terjedő szabadságvesztést és súlyos pénzbüntetést kockáztatnak.

Kifeszegették a padokat a Rózsakertben a fiatal vandálok.

Fotó: Fodor Orsolya

Helyükből kifordított törött padok, kitépett rózsatövek – ezek maradtak októberben egy négyfős banda hajnali dúlása után, a szolnoki Rózsakertben. A legutóbb történt, újabb vandalizmus nagy visszhangot váltott ki városszerte. Az elkövetőket rögzítette a kamera, a rendőrök nagy erőkkel nyomoztak, október 27-én végül sikerült elfogni a gyanúsítottakat.

– A nyomozók garázdaság vétség és rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a négy szolnoki lakost, három 19 éves fiatalt és 18 éves társukat – tájékoztatta honlapunkat Kovács Ágnes, megyei rendőrségi sajtóreferens.

A referens azt is elmondta, a rongálás bűncselekmény alapesetben egy évig terjedő, a garázdaság vétsége két évi szabadságvesztéssel is büntethető.

– Jellemzően az éjszakai, hajnali órákban, fiatalok követik el ezeket a vandál jellegű jogsértéseket. Nem csak Szolnokon, hanem a megye több településén is folyamatosan bővítik a közterületi kamerarendszereket.

– Az elmúlt időszakban a rendőrségi eljárásokban több esetben is segítettek a térfigyelők felvételei. Számos alkalommal nyújtottak segítséget a jogsértők azonosításához vagy a bűncselekmények, illetve szabálysértések körülményeinek tisztázásához is – tette hozzá Kovács Ágnes.

Tavaly közel ötmillió, idén már eddig tíz és fél millió forint kárt okoztak a vandálok a közvagyonban, ezek jellemzően utcabútorok, játszótéri eszközök, buszpavilonok, közvilágítási eszközök voltak, de ebben benne van a gyaloghíd üvegének és pallójának megrongálása is.

Az önkormányzat elsősorban a rongálások miatt pályázatot nyújtott be a közterületi kamerarendszer bővítésére és modernizálására.

– Jelenleg több mint 88 kamera üzemel a városban, legutóbb a Széchenyi városrészre telepítettünk kettőt, a zöld ház és a piros iskola elé, ezeknek már most megvan az eredménye, csökkent a rongálások és egyéb bűncselekmények száma – mondta ­Molnár Iván, a városfejlesztési és üzemeltetési bizottság elnöke.

Kifeszegették a padokat a Rózsakertben a fiatal vandálok.
Fotós: Fodor Orsolya

– A pályázatot benyújtottuk, ennek segítségével jövőre tovább bővül a kamerák száma, és a régiek közül is számosat le tudnánk cserélni, jóval modernebbre, arcfelismerővel, olyannal, mely két-háromszoros nagyítást adhat, ezzel megkönnyítve az elkövetők beazonosítását – tette hozzá az elnök.

Az új kamerákat várhatóan a jövő évben telepíthetik.

A művészeti alkotásokat sem kímélik

2012-ben a Tiszavirág híd lábánál álló Kérészek násztánca című szoborkompozíciót rongálták meg vandálok. Varga Gábor alkotásából két darabot törtek le ismeretlen tettesek, ráadásul az üveg posztamens is megrepedt.

A kár mintegy egymillió forint volt, a helyreállítást biztosításból fedezte az önkormányzat.

Idén februárban a főtéren álló gördeszkás kisfiút ábrázoló bronzszobrot tették tönkre úgy, hogy az elkövetők letörték a gördeszka felét.

A rendőrség három nap alatt beazonosította az alkotást megrongáló fiatalembereket, akik beismerték tettüket. Végül a szobor helyreállításának több száz ezer forintos költsége is az ő zsebüket terhelte.

Molnár-Révész Erika

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!