Lemondás

2017.10.20. 19:54

Csalás miatt elítélték Rákócziújfalu polgármesterét

A Szolnoki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2017. szeptember 14. napján jogerőre emelkedett ítéletében – az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatva – P.J.J. vádlottat bűnösnek mondta ki csalás vétségében és ezért 1 év fogházfokozatú szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A jogerős ítéletben megállapított tényállás lényege szerint a vádlott, mint Rákócziújfalu község polgármestere 2014. március 10. napján Rákócziújfaluban a Polgármesteri Hivatalban dolgozó pénzügyi ügyintézőt arra utasította, hogy a Szolnoki Törvényszék Gazdasági Hivatala által a vádlottal szemben korábban jogerős ítéletben kiszabott pénzbüntetésről és bűnügyi költségről a vádlott részére kiállított készpénz átutalási megbízást Rákócziújfalu község Önkormányzatának számlája terhére teljesítse.

A vádlott ekkor valótlanul azt állította a pénzügyi ügyintézőnek, hogy az átutalásra azért van szükség, mert polgári perben az Önkormányzatot elmarasztalták – tájékoztatotta honlapunkat a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Az ügyintéző a vádlott utasítását teljesítette és az Önkormányzat számlájáról 2014. március 12. napján a vádlottal szemben kiszabott pénzbüntetésnek és az őt terhelő bűnügyi költségnek megfelelő összeget, mindösszesen 230.390,- forintot a Szolnoki Törvényszék számlájára átutalt.

A vádlott ezen cselekményével a pénzügyi ügyintézőt jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette, és ezzel Rákócziújfalu község Önkormányzatának 230.390,- forint kárt okozott, amely a kár vádlott általi visszafizetéssel teljes egészében megtérült.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!