Közélet

2006.12.15. 15:15

A megemelt adó is kevés a szemétdíjra

Rákóczifalván 1400 forinttal nő jövőre a kommunális adó. Ám a megemelt összeg még talán a felét sem fedezi annak, amit a településnek jövőre kellene fizetni a szemétszállításért a Remondis Zrt-nek.

SZOLJON

A községben élőknek külön pénzébe nem kerül a hulladékszállítás, annak díját a kommunális adó tartalmazza. A lakosok által évente fizetett 9 600 forintból idén összesen 16 millió forintos bevétellel számolt az önkormányzatnak. Ez gyakorlatilag még azt az összeget sem igen futotta, amit a szolgáltó felszámolt a szemétszállításért. A kétpói hulladéklerakó beindulásával azonban eddigieknél is meszebbre szálítják a falu szemetét.

Így a Remondis az eddigi összeg csaknem dupláját, havi 1,7 millió forint helyett 3, 2 millió forintért vinné el a hulladékot. Ekkora összeget a kommunális adóból pedig akkor sem tudna előteremteni az önkormányzat, ha akarná . A jogszabályok szerint ugyanis 13 901 forintnál többet kommunális adóként nem kérhetnek a települések.

A képviselők legutóbbi lésükön azonban a lakosság teherbíró képességét is figyelembe véve úgy döntöttek, hogy továbbra sem vetik ki a legmagasabb összeget. Így évi 9600 forintról 11 ezerre emelkedik januártól a kommunális adó. Ugyanakkor az önkormányzat tárgyalásokat kezd a szemétszállítás díjáról a Remondis-szal.

Ezek is érdekelhetik