Közélet

2007.05.24. 09:28

Lassan szorul az adóságcsapda

A megszorítások hatására nem a fogyasztás visszafogását, hanem a lakosság eladósodottságának növekedését okozta. Sokan ugyanis kölcsönökből próbálják tartani az életszínvonalat.

SZOLJON

— Az autóhitelünk most jár le. Az utolsó részletet fizetem be. Ám nem maradunk törleszteni való nélkül, hiszen lakás cserére készülünk — mondja K. László. A Szolnokon élő férfi úgy számol, hogy 2,5 millió forint hitelre lesz szüksége a családnak. Tizenöt éves futamidő mellett ez még akkora összeg, amit fizetni tudnak.

A különböző kimutatások szerint azonban a hosszabb távú kölcsönök iránt csökkent a kereslet. Nem úgy a fogyasztási hiteleknél. Az idei megszorítások miatt ugyan csökkent alakosság jövedelme, ez azonban még ne árt a fogyasztás visszaesésével. Sokan ugyanis hitelekből próbálják megőrizni a megszokott életszínvonalat. A bankoktól származó adatok szerint minden magyar állampolgár átlagosan közel félmillió forinttal tartozik a pénzintézeteknek.

— Folyamatos az érdeklődés a hitelek iránt — állítja az egyik szolnoki a hipermarket marketingese. A kölcsönök felfutása elsősorban a karácsony környékén tapasztalható. Nyár előtt főleg a halasztott fizetési lehetőséget biztosító hitelek a vonzóak. A törlesztést ugyanis ráérnek 2-3 hónap múlva megkezdeni az ügyfelek, így marad pénz a nyaralásra is.
— A hitel gyakorlatilag egyelőrehozott vásárlás jelent. Ez azzal jár, hogy később csökken a vásárló képessége az adósnak — magyarázza Thúróczi Imre. A Szolnoki főiskola pénzügyi tanszék docense szerint azonban más szempontból sem árt vigyázni a csábító ajánlatokkal sem, hiszen csalókák lehetnek. A kamat helyett tanácsosabb a teljes hiteldíj mutatót (THM) figyelni, devizaalapú kölcsönöknél pedig az esetleges árfolyamváltozásokat is számolni kell.

Devizahitel: olcsóbb, de kockázatosabb

A svájci frank alapú hiteleket keresik leginkább az emberek — állítja Tóth Róbert, pénzügyi szakértő. Ennek elsődleges oka, hogy jelenleg jóval olcsóbbak, mint a forint kölcsönök. A devizaalapú kölcsönök ugyanakkor hármas kockázatot rejtene magukban. Egyrészt változhat a bankközi alapkamat, illetve amit arra a pénzintézetek rátesznek rá, illetve a forint árfolyama is. Jelenleg meglehetősen erős a forint. Hosszabb távon gyengülhet az elemzők a nemzeti valuta gyengülésével számolnak. Akkor pedig megemelkednek a törlesztőrészletek.

Mindezen túl nem árt mérlegelni, hogy mennyire stabil a munkahely, az egészségi állapot, a családi környezet. Hiszen mindezek befolyással vannak a jövedelmi helyzetre. A kereset esetleges csökkenése  miatt nehéz helyzetbe kerülhet a család.
Márpedig a hitelek úgynevezett jövedelemfedezettsége idén tovább csökkent. A pénzügyi felügyelet adatai szerint ugyan az ország GDP-jéhez viszonyítva a lakosság eladósodottsága nemzetközi összehasonlításban nem tekinthető túlzottan rossznak.

A törlesztőrészletek nagysága azonban igen magas a jövedelmekhez  képest. Ennek is tudhható be, hogy a problémás kölcsönök aránya megugrott. Egyes elemzők szerint az év végéig akár 25-30 százalékkal is nőhet a „bedőlt” hitelek száma. A legrosszabb helyzet az áru- és a kis értékű, szabad felhasználású hitel, a személyi kölcsönök, a hitelkártyák terén alakulhat ki, ugyanis a lakáshitel az utolsó dolog, amit nem fizetnek ki az adósok. Itt a hitelezők is rugalmasabbak, átütemezést, a futamidő meghosszabbítást ajánlanak ügyfeleiknek. A legfrissebb felmérések szerint ugyanakkor országosan 80 ezerre, de a megyében is több ezerre tehető az adósságspirálba került családok száma. Ezek a családok már a havi jövedelemük felét törlesztőrészletekre fizetik ki.  A drága, rossz hitelkonstrukciókból történő kiszállás nem olcsó mulatság. Ha bankváltással jár, köznyelven szólva lelépési díjat kell fizetni. Hogy mégis sokan ezt választják, annak az az oka, hogy így időt nyernek a pénzzavar megoldására.

— Az adósságrendező hitelek nem szociális intézkedések — mondja Thúróczi Imre. A szakember szerint a törlesztőrészleteket leggyakrabban úgy mérsékelik, hogy megnyújtják a futamidőt Ezzel azonban nő az az összeg, amit visszafizet az adós.

Devizahitel: olcsóbb, de kockázatosabb A svájci frank alapú hiteleket keresik leginkább az emberek — állítja Tóth Róbert, pénzügyi szakértő. Ennek elsődleges oka, hogy jelenleg jóval olcsóbbak, mint a forint kölcsönök. A devizaalapú kölcsönök ugyanakkor hármas kockázatot rejtene magukban. Egyrészt változhat a bankközi alapkamat, illetve amit arra a pénzintézetek rátesznek rá, illetve a forint árfolyama is. Jelenleg meglehetősen erős a forint. Hosszabb távon gyengülhet az elemzők a nemzeti valuta gyengülésével számolnak. Akkor pedig megemelkednek a törlesztőrészletek.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!