Közélet

2007.10.19. 09:04

Gumi nélkül - bátraké a szerencse?

Egyre hidegebbek a reggelek, így lassan érdemes lecserélni az autókon a nyári gumikat. Az autósok többsége azonban megvárja, amíg leesik az első hó, s csak akkor keresi fel a gumiszervízt, az előrelátóbbak azonban már túl vannak a cserén.

SZOLJON

A szolnoki Ónodi Gabriella már feltetette autójára a téli gumikat, így mindössze 10 - 15 percét vette igénybe a csere.
— A családban két autó van, az utóbbi években mindkettőn lecseréljük a nyári gumikat, elsősorban a biztonság miatt. Nem olcsó mulatság, de úgy gondolom, hogy aki autózik, annak feltétlenül áldoznia kell rá.
Deli Mihály sem spórol a téli gumin. A kétgyermekes apuka számára szintén fontos a biztonságos közlekedés, ezért nem kérdés, hogy belefér-e a család költségvetésébe a gumicsere ára.

— Jóllehet reggelente már a mínusz tartomány közelében van a hőmérséklet, s ilyenkor már érdemes téli gumira váltani, az autósok többsége az első hóeséssel együtt érkezik a szervízekbe. Pedig több szempontból is érdemes időben váltani — mondja Sándor Ferenc, a kisújszállási Ford Sándor Service tulajdonosa. Öt-hét fok alatt ugyanis már nem megfelelő a nyári gumi tapadása. A téli útviszonyokra tervezett gumi hideg időben is puha marad, speciális mintázatát pedig úgy alakították ki, hogy kinyomja a kerék alól a havat, hókását. Sándor Ferenc szerint a gumiabroncs minősége aránylik az autó minőségéhez, de általában a tulajdonos pénztárcája szabja meg, hogy az olcsóbb gyártmányt választja vagy a minőségi márkákat. A szakember úgy véli, hosszútávon érdemes mélyebben a zsebünkbe nyúlni és a minőségi termékre áldozni, mert így nagyobb sebesség mellett, különösebb hanghatás nélkül biztonságosan autózhatunk a csúszós utakon.

A gumiabroncsok piacán egyébként meglehetősen gazdag a kínálat: az olcsóbb árfekvésű román vagy kínai gyártmányok és a felsőkategóriás márkák egyaránt megtalálhatóak. Egy 155/65/13 - as méretű téli gumiabroncsot már 5700 forinttól lehet kapni, a márkásabbakért azonban akár 13-14 ezer forintot is elkérnek darabonként. Akinek nagyobb autója van, minimum 10 500 forintot kell szánnia egy téli gumira, de a drágábbak ára eléri a 20 000 forintot is. Léteznek úgynevezett négyévszakos gumik is, ám ezektől nem várhatunk kiemelkedő tulajdonságokat. Átlagos körülmények között nincs gond, ám a téli, esetenként szélsőséges időjárási viszonyok közepette már okozhat meglepetést a négyévszakos gumi. Éppen ezért a szakemberek inkább a speciális téli gumit javasolják, így a hideg évszakban biztonságosabban autózhatunk.

A téli gumi árát nem érdemes tehát megspórolni, a gumicserére szánt időből azonban jócskán megtakaríthatunk, ha nem az utolsó pillanatra hagyjuk a munkát. A lapunk által megkeresett gumiszervízek mindegyikében elő lehet jegyezni az időpontot, így mindössze 10-15 percet kell rászánnunk a cserére. Ellenkező esetben előfordul, hogy akár egy-másfél órát is várni kell, míg sorra kerülünk. A gumicsere munkadíját illetően nincsenek nagy különbségek a megyében, 1000-1200 forintért szerelik fel és centírozzák a téli abroncsokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!