Közélet

2008.02.11. 12:02

Kiút a káoszból: közös társasház-biztosítás

Nem ritka, hogy egy társasházban kitörik a bejárati ajtó, tönkremegy a kaputelefon vagy beázik a tető. De vajon ilyen esetekben mikor járnak jobban a lakók, ha egyéni lakásbiztosítást vagy inkább közös társasház-biztosítást kötnek?

Békési Brigitta

— A mi lakóházunk nemrég kötött közös társasház-biztosítást — mondta Mizsei Zsóka, aki a szolnoki Széchenyi lakótelepen él. — Először mi is húzódoztunk a változás ellen, de utólag belátjuk, hogy így jobban megéri, mint ha az egyéni lakásbiztosítást fizetnénk továbbra is.
Mások is osztják ezt a véleményt.

Ne feledjük módosíttatni az egyéni lakásbiztosítást

Nagyon fontos arra ügyelni, hogy egy teljeskörű, nem csak közös helyiségek biztosítását tartalmazó konstrukció esetén társasház biztosítás megkötésekor a meglévő egyedi lakásbiztosításokat módosítani kell úgy, hogy abban csak az ingóság biztosítás szerepeljen — hívta fel a figyelmet Tóth Róbert, a Bróker Royal Kft ügyvezetője. — Nem csak azért, hogy a lakásra ne fizessünk duplán díját, hanem azért is mert (erre csak káresemény bekövetkezte után hívja fel a figyelmünket a biztosító) kárkifizetési kötelezettsége csupán annak a biztosítónak van, illetve az a biztosítás érvényes, amelyik szerződést előbb kötötték.

— Nagyon sok társasházunknak van épületbiztosítása, mert sokan gondolják úgy, hogy az előnyösebb, mint az egyénileg kötött lakásbiztosítás — tájékoztatott Demény Edit, a szolnoki Szollak Kft. házkezelőségének vezetője.

— Amennyiben egy társasházban betörik például a bejárati ablaküveg, rengeteg utánajárásba kerül, amíg a kárt kifizeti a biztosító abban az esetben, ha a közös tulajdonrészek lakásonként vannak biztosítva — mondta Germann Sándor, a szolnoki Széchenyi István Lakásszövetkezet elnöke. — Így szinte ahány lakás, annyiféle biztosítóhoz kell küldeni a kérelmet és a javításról szóló számlát. Ilyenkor azzal is számolni kell, hogy nincs mindenkinek érvényes lakásbiztosítása, így az ő tulajdoni hányadukra eső kártérítést vissza sem kaphatja a társasház-lakásszövetkezet — tette hozzá. — Az sem mellékes, hogy a közös képviselő nem kötelezheti a lakókat akaratuk ellenére arra, hogy nyilatkozzanak, van-e lakásbiztosításuk és ha igen, melyik biztosítónál. Nem elég, hogy valakinek van lakásbiztosítása, vizsgálni kell annak tartalmát is, hogy mely kockázati elemre kötötték azt meg.

A lakásszövetkezet elnökétől megtudtuk, hogy a közös biztosításról csak és kizárólag írásban szavaznak a tulajdonosok és nem fordulhat elő olyan eset, hogy a közgyűlésen megjelent kevés számú, ám határozatképes tulajdonos dönt a társasház-bizosítás ügyében. A tulajdonosok több, mint felének igen szavazata szükséges a társasházi lakásszövetkezeti komplex  biztosítás megkötéséhez.

— Amennyiben a társasházközösség úgy dönt, hogy szeretne közös lakásbiztosítást, minden esetben felhívjuk a szavazók figyelmét arra is, hogy ennek következtében a közös költségük megemelkedik, viszont a  lakásbiztosítási díjuk csökken — közölte Germann Sándor. — Azonban még így is kevesebb pénzt fizetnek évente, ha összeadjuk, mint saját biztosítás esetén.

— A társasház-biztosítás előnye, hogy a fő módozat mellé olyan kiegészítő biztosítások is köthetők, melyeket az egyéni lakásbiztosítások nem tartalmaznak — tájékoztatott Tóth Róbert, a szolnoki székhelyű Bróker Royal Kft ügyvezetője. — Ilyen például a kaputelefon rongálás, személyfelvonó-, gépkocsi beálló-, illetve a beázási kár biztosítása. Társasház biztosítása esetén a közös helyiségek, illetve a fővezetékek anyag- és munkadíjköltsége is biztosíthatók, melyeket az egyedi lakásbiztosítások nem tartalmaznak. Egyes biztosítótársaságok jogvédelmet is kínálnak a társasház-közösségeknek, ha kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!