Közélet

2008.03.03. 11:59

Kisúji pálinkával várták a bálozókat

Immár nyolcadik alkalommal báloztak együtt a nagykunok Kisújszálláson. A kétszáz résztvevő — köztük a nagykun kapitányok — együtt idézték fel a régi bálok hangulatát.

Daróczi Erzsébet

Az érkezők a Nagykun Nádor Huszárbandérium lovasainak díszsorfala mellett mentek fel a városháza dísztermébe, s közben hagyományőrző ruhába öltözött nyugdíjasok kunsági pereccel és jóféle kisúji pálinkával kínálták a bálozókat. A tárogató zenéjére a huszárok behozták a történelmi zászlókat, melyekre szalagot kötött Rózsa Endre országgyűlési képviselő, Fejér Andor, a megyei közgyűlés elnöke és Kecze István kisújszállási polgármester. Mivel május végén Kétpó adja az idei kunkapitányt, a báli köszöntőt Boldog István, Kétpó polgármestere mondta.

Elhangzott, nagyszerű dolog, hogy a Kunságban élők felelevenítették a régi bálok hangulatát. Jó, hogy ezen most is idősek és fiatalok egyaránt részt vesznek. A megnyitó után Horváth György nagykun főkapitány kihirdette a kapitányok tanácsának döntését. Ennek értelmében Illéssy-díjat kapott Kobzos Kiss Tamás históriás énekmondó és posztumusz díjat édesapja, a kisújszállási születésű Kiss Tamás költő. Ezt lánya, Anna vette át Horváth György nagykun főkapitánytól és Györfi Sándor szobrászművész, karcagi nagykun kapitánytól.

Kobzos Kiss Tamás meghatottan köszönte meg a jeles elismerést, majd édesapja eddig nem hallott, általa megzenésített verseiből adott elő a jelenlévőknek. A 48-as Olvasókör Asszonykórusa kunsági népdalcsokra után jött a vacsora, majd kezdetét vette a tánc kivilágos-kivirradtig. A talpalávalóról a Pop Secret Band gondoskodott. Éjfélkor a Four for Dance-s fiúk, a Csillag születik táncos döntősei adtak rövid műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!