Közélet

2008.03.21. 11:38

Szolnok ékessége lehet a gyaloghíd - tízmilliárdért!

A szolnoki közgyűlés csütörtöki nyílt ülésén elfogadta Szolnok Integrált Városfejlesztési Stratégiáját. A dokumentum megléte feltétele annak, hogy a megyeszékhely sikerrel pályázzon az ágazati és a regionális operatív programokra. A vitában több képviselő is hangsúlyozta, hogy a stratégia az egész város érdekeit szolgálja, a következő tíz évre kijelöli a városfejlesztés fő irányait.

P. A.

Harminc előterjesztést tárgyalt meg tegnapi nyílt ülésén a szolnoki közgyűlés. A tárgysorozat előtt a képviselő-testület egy perces néma felállással adózott az egykori képviselőtárs, a napokban elhunyt dr. Karsay Koppány emlékének. Ezt követően a napirend előtti kérdések sorában Csák László (MSZP) a városi játszóterek tervezett karbantartásáról érdeklődött. Szabó István alpolgármester (Fidesz) közölte, hogy az önkormányzat 57 játszóteret üzemeltet, közülük 17 felel meg az uniós szabványnak, 32 viszont teljes felújításra, eszközcserére szorul. Ebben az évben a játszóterek felújítására 7 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben. Tasnádi Zoltán (Fidesz) arra volt kíváncsi, hogy a vizitdíj eltörlése után az önkormányzat tud-e segíteni a háziorvosi praxisoknak.

Szalay Ferenc polgármester elmondta, hogy a tervek szerint a kormány által korábban elvont, 20-25 ezer forintnyi amortizációs forrást pótolnák, ez 9 hónappal számolva mintegy 230 ezer forint egyszeri támogatást jelentene. A részletekről a szakmai szervezetekkel és a háziorvosokkal egyeztet az önkormányzat. Elfogadta a testület Szolnok Integrált Városfejlesztési Stratégiáját. A dokumentum megléte feltétele annak, hogy a megyeszékhely sikerrel pályázzon az ágazati és a regionális operatív programokra. A vitában több képviselő is hangsúlyozta, hogy a stratégia az egész város érdekeit szolgálja,  a következő tíz évre kijelöli a városfejlesztés fő irányait, meghatározza a megyeszékhely jövőjét. Véleményezte és némi vita után jóváhagyta a közgyűlés a gyalogos-kerékpáros Tisza-híd építési engedélyezési terveit.

A napirendhez meghívott tervezők elmondták: olyan gyaloghidat álmodtak meg, amely reményeik szerint a szolnoki arculatot egyedivé tevő városképi elemmé válik. Dr. Szegedi Károly szocialista képviselő szerint ma sokkal fontosabb megoldandó gondjai vannak Szolnoknak, semmint, hogy egy ilyen drága játékszerrel kellene megajándékozni a várost. Mint fogalmazott, hamarosan összeomolhat a megyeszékhely közlekedése, inkább erre kellene költeni. Vele ellentétben az MDF-es Csala Sándor nem játékszernek, hanem Szolnok ékességének nevezte a tervezett gyaloghidat. Szalay Ferenc polgármester visszautasította, hogy az összeomlás szélén állna a város forgalmi rendszere, egyebekben pedig nem szerencsés összemosni a gyaloghíd kérdését a közlekedési helyzettel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány nem támogatta egy Szolnokot keletről elkerülő híd tervezését.

Egy új közúti híd építése tízmilliárdos nagyságrendű költség, amit önerőből nem lehet előteremteni. Több pályázat benyújtásáról is határoztak a képviselők. Így az Észak-alföldi Regionális Operatív Program forrásaiból szeretné a város felújítani és bővíteni az Irgalmas úti gondozási központot, illetve a Móra Ferenc úti bölcsődét. Pályázati forrást igényel az önkormányzat a Napsugár Gyermekház Baross úti kézműves házának fejlesztésére, valamint a Széchenyi körút és a 32-es számú főút csomópontjának körforgalmúvá alakításához is. Utóbbi előterjesztéssel kapcsolatban felvetődött, hogy a régi és az új 4-es számú főút ugyancsak balesetveszélyes kereszteződésének átépítése is szóba jöhetne a pályázat révén. Szalay Ferenc polgármester elmondta, hogy maximum 80 millió forintra lehet pályázni, ez azonban nem lenne elegendő ennek a csomópontnak az átalakítására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!