Közélet

2008.04.06. 15:43

Nem lehet megközelíteni a horgászhelyeket a Tisza-tónál?

Nem csitul a horgászok felháborodása a Tisza-tónál. Az ok, hogy a tó jobb partján egyáltalán nem, a bal parton pedig csak szakaszosan lehet felhajtani autóval a gátra. Ez pedig az érintettek véleménye szerint lehetetlenné teszi a parti horgászhelyek megközelítését.

Polyák Adrienn

A testület szerint is új szabályok kellenek

A horgászturizmus helyzete szerepelt a Tisza-tavi Térségi Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén is. Herbály Imre, a testület elnöke arról tájékoztatott, hogy a tanács a vízügyi igazgatósággal együtt kezdeményezi a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál Tisza-tó körüli kerékpárút használatának újraszabályozását.

Európai uniós támogatással épült meg a Tisza-tavat övező gátkoronán az a kerékpárút, ami úgy tűnik, megkeseríti a horgászok életét. A tározó Heves megyei oldalán ugyanis az ottani közlekedési hatóság megtiltotta a gépjárműforgalmat. Gacsal József, a poroszlói horgászegyesület elnöke szerint ez a lépés ellehetetleníti a horgászturizmust.

— A parti horgászhelyek nyolcvan százaléka Poroszló és Kisköre között van, s a horgászoknak ugyancsak nyolcvan százaléka a partról horgászik. A közlekedési tilalom miatt azonban nem tudják megközelíteni ezeket a helyeket — mondja. — Azoknak a családoknak a szórakozását tették tönkre, akik egy-két napra jönnek ide. Úgy gondoljuk, hogy ahogyan eddig, ezután is jól megférne egymással a horgász és a kerékpáros is. Az idén másfél millió forinttal kevesebb éves területi jegyet adtunk el, mint tavaly ilyenkor — érzékelteti a kiesést. A horgászboltot is üzemeltető Gacsal József hozzátette:  számukra az is megnyugtató megoldást jelentene, ha mint a balparton, a jobb oldalon is lehetne legalább a sorompók közötti szakaszokon autóval közlekedni.
Érzékeli a horgászok elmaradását a MOHOSZ is. Dudás Tibor, a Tisza-tavi kirendeltség vezetője elmondta, hogy az idei év első három hónapjában 25-30 százalékkal esett vissza az éves területi jegyet kiváltók száma. — Elsősorban a távolabbi vidékekről idejáró horgászok várnak ki. Sok visszajelzést kapunk, hogy ha nem oldják fel a gátonjárási tilalmat, inkább máshová mennek. Dudás Tibor hangsúlyozta, hogy szó sincs kerékpáros és horgász közötti ellentétről. A horgásztársadalom azt nem tudja elfogadni, hogy a turizmus egyik ágát a másik rovására fejlesszék, holott mindkettő jól megfér egymás mellett.
Bár a tó Jász-Nagykun-Szolnok megyei oldalán engedélyezett a gátkorona vegyes használata, az itteni horgászok is tele vannak panasszal. Az abádszalóki Molnár Ferenc ugyanazon a véleményen van, mint a poroszlóiak.
— Nekünk ugyan valamivel kedvezőbb a helyzetünk, mint odaát, de igazából itt sincs megoldva a probléma, mert nagy kerülőutat kell megtenni, ha horgászhelyhez akarunk férni. A vidéki horgászok, akik elég sok pénzt itt hagytak a környező falvakban, elmaradoznak, mert a gáton nem tudnak megfelelően közlekedni — sorolja a gondokat, kiegészítve azzal, hogy nincs megoldva a tó tisztítása sem, a vízügy nem engedi új horgászhelyek kialakítását. A Szalókon és Tiszaderzsen is horgászboltot üzemeltető Hegedűs József forgalma is jelentősen csökkent.
— A sorompók mellett az is gond, hogy a tóparton megtiltották a csónakok lekötését. A kikötői díj viszont olyan magas, hogy azt sokan nem tudják megfizetni. Ők az engedélyt sem váltották ki, mert partról nem lehet horgászni.
Fejes Lőrinc, a KÖTI-KÖVIZIG kiskörei szakaszmérnöke a csónakkikötéssel kapcsolatban elmondta, hogy 20 kikötő van a Tisza-tónál, amelyek mindegyike fejleszthető. Ezek a létesítmények szolgálnak a csónakok elhelyezésére, legyen szó egyszerű ladikról vagy értékesebb vízi járműről. A vízügyi szakember egyebekben úgy látja, hogy a horgászhelyek mindegyike megközelíthető vagy a partról, vagy a vízről. Fejes Lőrinc arra is felhívta a figyelmet, hogy a gátonjárási engedélyen feltüntett szabályokat be kell tartani. — A sorompókkal az átmenő forgalmat zártuk ki, ez mind a horgászok, mind a kerékpárosok biztonságát szolgálja. Az a kérésünk, hogy a sorompókat ne próbálják meg kinyitni, vagy megrongálni, mert annak következményei lesznek.
Hegedűs Gábor, az egyik tiszafüredi kikötő és túraközpont tulajdonosa úgy véli, hogy a horgászok elmaradása nem új keletű dolog. Mint mondja, egy amúgy mostohán kezelt régióban csoda, hogy megépülhetett a kerékpárút, különös tekintettel a kerékpáros turizmus dinamikus fejlődésére. — A horgászturizmushoz legelőször is hal kell, abból pedig elképesztően kevés van. Elsősorban erről kellene beszélni. A horgász ugyanis a jó fogás reményében kilométereket is hajlandó akár gyalogolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!