Közélet

2008.05.17. 20:06

Életveszélyes fémlopás: betonelemek borzolják az idegeket Szolnok utcáin!

Szolnok külvárosának néhány utcáján meglehet, hogy a ralimenő Palik László is elvérezne. Aki esetleg nem tudná: Szandaszőlős egyes részein olyan mázsás "malomkerekek" helyettesítik a fémlopások következtében eltünedező csatornafedeleket, amik rendkívül balesetveszélyesek. A lakók felháborodottan számoltak be a Szoljon.hu-nak a lehetetlen állapotokról.

— Legalább tíz centiméteres útakadályt képeznek ezek az ormótlan betonkorongok — mutatja a csatornanyílásokat befedő malomkeréknyi fedlapokat dr. Kókai Gáborné Hajmann Ildikó. Az Erkel Ferenc utcában élő fiatal anyuka elmondta, azért zavarja őket ez a megoldás, mert ezen a környéken nagyon sok kisgyermek kerékpározik, akik a betonkorongok miatt könnyen balesetet szenvedhetnek.

— A legtöbb családban van gyermek, ők bicikliznek, kismotorral közlekednek az utcában, senki nem szeretné, hogy valamelyikükkel baj történjen. Kíváncsiak vagyunk, hogy az illetékesek ezt vajon véglegesnek szánták-e. Azt hiszem, az itt lakók nevében is mondhatom, hogy reméljük csak átmeneti ez a dolog — tette hozzá végül Ildikó.

Saját szemünkkel győződtünk meg arról, hogy ezek a rögtönzött fedelek valóban bizarr látványt nyújtanak és azon kívül, hogy elfedik az aknanyílásokat, semmi sem szól amellett, hogy otthagyják őket. A talajjal abszolút nincsenek egy szinten, jócskán kimagaslanak, így áthajtani, átbringázni rajtuk lehetetlen baleset nélkül. Rágondolni is rossz, hogy mi történhet azzal a gyerekkel, de akár felnőttel is, aki véletlenül kerékpárjával vagy motorjával ráhajt egy ilyenre. Az illetékesektől kérdeztük meg, hogy meddig maradnak ezek a betonlapok a csatornafedelek helyén:

— Van, amelyik csak ideiglenes, de előfordulhat, hogy véglegesen kerültek ilyen lapok a csatornanyílásokra — mondta el érdeklődésünkre Vasas Péter. A Víz- és Csatornaművek Koncessziós Rt. szolnoki üzemigazgató-helyettese kiemelte, ott, ahol a forgalmat, közlekedést bármilyen módon akadályozhatja, ott a lehető legrövidebb időn belül visszacserélik a régi típusú fedelekre. — Ahol azonban zöldterület közepén helyezkedik el, ott lehet, hogy marad véglegesen — mondta el a szakember.

S hogy miért van szükség ezekre a beton korongokra? — Nem kell mondani, hogy a városunkban, Szolnokon is mennyire elterjedtek a színesfémlopások. Az aknafedelek eltulajdonítása mára divat lett a fémtolvajok körében. Márpedig a nyílások nem maradhatnak befedetlenül. Ezért használjuk ezeket a beton fedlapokat — tette hozzá Vasas Péter. A csatornaművek üzemigazgató-helyettese beszélgetésünk alkalmával elmondta, az szóban forgó helyre kiküldik a munkatársaikat, hogy felmérjék a helyzetet, mit tehetnek a megoldás érdekében. Emellett arra biztatja a lakókat, ha bármilyen problémát észlelnek, nyugodtan értesítsék őket, együttműködéssel ugyanis könnyebben megoldhatják az ilyen helyzeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!