Közélet

2008.06.21. 09:33

Elkezdődött a kérészek násztánca a Tiszán!

Minden évben június közepén páratlan jelenség játszódik le a Tiszán és mellékfolyóin. Egy titokzatos életmódot folytató, három éven át az iszapban fejlődő kérészfaj egyedei járják násztáncukat a víztükör felett. Késő délutántól alkonyatig keresik párjukat, hogy néhány órányi mámoros beteljesülés után tragikus gyorsasággal eltűnjenek az élet nagy színpadáról.

SZOLJON

A tiszavirág a kérészek egyik nagyméretű, kecses válfaja. Rajzása és násza rendkívül látványos, hiszen a petékből kikelő lárvák szinte a nyárelő ugyanazon napján és órájában bújnak elő egy-egy százezres példányszámú telep üregeiből. A nászrepülés során a hímek a víz felett, a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn belül elpusztulnak. A jelenség általában 3-4 napig tart. Először mindig a déli „végeken” repülnek a kérészek. Ezt követően észak felé halad a virágzás.
A szőke folyó alsóbb szakaszain és a Körösökön már napok óta látható e jelenséget. Mostanság pedig éppen a Tisza középső részén csodálhatjuk majd meg a víz felszíne felett kavargó, minden megjelenési és fejlődési formájában védett állatkákat. A megyeszékhelyen és Szolnok alatt csütörtökön lehetett először nagyobb számban megfigyelni a kérészek repülését — tájékoztatta lapunkat a legfrissebb fejleményekről a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet természetvédelmi őre. Tallósi Béla szerint az igazi fővirágzás — amikor surrogó hang kíséretében szinte felhőt alkotva repülnek a különleges rovarok — a következő napokban várható.
Az időjárás és a vízállás ideális ahhoz, hogy mindez bekövetkezzen, ám a természet nem mindig alkalmazkodik az igényeinkhez — hangsúlyozta a szakember. Így az is elképzelhető, hogy az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén sem lesz a békebeli időket idéző tömeges rajzás.

Ám amennyiben igen, az hamarosan bizonyossá válik, hiszen akkor már ma este számíthatnak erre a folyó partjára látogatók. Ráadásul ez esetben valószínűleg még további két-három napon át gyönyörködhetnek e páratlan csodában az érdeklődők. S hogy mindennek mekkora jelentősége volna, arra utalva Tallósi Béla emlékeztetett: legutóbb immár fél évtizede, azaz 2003 júniusában virágzott utóljára teljes pompájában a szőke Tisza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!