Közélet

2008.07.02. 08:00

Segítségkérés helyett: káromkodó gyerekek a segélyhívón!

Káromkodnak, zenét játszanak be a telefonba vagy éppen nem létező eseményeket jelentenek be. A nyári szünidő beköszöntével egyre több ilyen hívás érkezik a megyében ismeretlen telefonálóktól a tűzoltókhoz, a mentőkhöz és a rendőrökhöz. S olyan is volt, aki csak annyit mondott: gratulálunk, nyolc perc volt a kivonulás. De kik azok, akiket az sem érdekel, ha valódi segélyhívások elől foglalják le a vonalat?

Becze Klára

— A szünidő kitörésével még több téves riasztás fut be a segítségnyújtó szervekhez. Ilyenkor leginkább unatkozó fiatalok szoktak telefonálni. — mondta el Veres Éva, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőügyeletese.

Több száz vaklárma

Két esztendővel ezelőtt, 2006-ban 1384 esetben vonult ki a megyei tűzoltóság különböző eseményekhez, tűzesetekhez, illetve műszaki mentésekhez. Sajnos 196 esetben téves jelzésekhez, illetve vaklármához riasztották a szolnoki tűzoltókat. Összesen 2244 esetben jártak el, többek között szakhatósági ügyekben, tűzvédelmi ellenőrzések során, tűzvizsgálati tevékenységeknél.

— Általában valamilyen zenét, vagy szidalmakat szoktak bejátszani a telefonba. Az a baj, hogy törvényi szabályozás nincs a kordában tartásukra, bár kellene. A szünet óta szaporodik ezeknek a telefonhívásoknak a száma. Nincs a kezünkben ellenük semmi. Csak az ilyen emberek arra nem gondolnak, hogy ezekkel a hívásokkal azoktól veszik el a bejelentési lehetőséget, akiknek valóban problémájuk van. Hiszen amikor minket hívnak, foglalt a vonal, mert épp egy telefonbetyárt kell végighallgatnunk. Viszont nem csak gyerekek szórakoznak ezzel. Akik már gyerekkorukban is ezt csinálták, azok sok esetben felnőttkorukra sem heverik ezt ki, felnőttként is folytatják ezeket a cselekedeteiket. Az ilyen riasztások nemcsak benzint, de időt és pénzt is pocsékolnak. Senki sem tud egyszerre két helyen lenni, ezért ha szórakozásból hívnak minket, elveszik az időt azoktól, akiknek valóban problémájuk van. A szünidő kezdete óta pedig még több ilyen telefonhívásunk van.

— Nagyon sok a vaklárma, előfordul olyan, amikor a napi háromezer telefonhívásból körülbelül kétezer téves riasztás — mondta el Kardos József, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezet Jász-Nagykun-Szolnok megyei kirendeltségének vezető mentőtisztje.

— Az ilyen betelefonálókat két részre oszthatjuk: gyerekekre, akik többnyire káromkodnak, vagy belevihognak a telefonba és felnőttekre, akik nem valós eseményeket jelentenek be. Ez nehézségeket okoz, hiszen ilyenkor folyamatos a zaklatás. Próbálunk ellene tenni, feljelentjük őket, hiszen a készülék kiírja a telefonszámot. Viszont a telefontársaság elzárkózik attól, hogy kiadja ezeket a számokhoz tartozó adatokat. Így aztán a rendőrség is tehetetlen — folytatta Kardos József.

— Ez nálunk is időszakos. Az esti órákban több hamis riasztás szokott beérkezni. Csakhogy ez fogja a vonalat, így azok, akiknek valóban szükségük lenne ránk, nem érnek el bennünket időben és ez késlelteti a mentést. Volt például egy időben, hogy hajnal egy-két óra körül egy közeli településről rendszeresen felhívtak minket. És volt, amikor csak ennyit mondtak: gratulálunk, nyolc perc volt a kivonulás!

— Elég sok ilyen eset van nálunk, de a híradós nyolcvan, kilencven százalékban ki tudja ezeket szűrni — mondta Dékány László, a szolnoki tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetője — Rákérdez olyan dolgokra, amikre csak akkor tudna az illető válaszolni, ha valóban tűz lenne, vagy gyerekek sutyorognak a háttérben, hogy ezt mondd, azt mondd. Ki lehet azonban az alapján is szűrni őket, ha például egy telefonfülkéből telefonálnak. Ugyanis a gép kiírja a számot, amit mi felírunk, így ellenőrizni tudjuk, ha mindig ugyanonnan hívnak, vagy pedig egy másik településen lévő tüzet akarnak bejelenti. Ha pedig a vaklárma nem egyértelmű, akkor természetesen kimegyünk.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!