Közélet

2008.10.05. 12:50

Még nem fizettek a habsugárcsőért

Már több, mint három hete tett ígéretet a tiszabői önkormányzat, hogy megtéríti a településen, munkavégzés közben meglopott szolnoki tűzoltókat kárát. Az ígért összege azóta se érkezett meg a tűzoltókhoz.

Németh Gergő

Honlapunk korábban már hírt adott arról, hogy szeptember 8-án Tiszabőn munkavégzés közben meglopták a szolnoki tűzoltókat. Mint ismeretes egy lakóháztűzhöz vonult ki egy kunhegyesi és egy szolnoki egység. A szolnokiak járművéről azonban egy kb. egyméteres habsugárcsövet fújtak meg ismeretlenek. Azt azért érdemes tudni, hogy az eset után Farkas Barnabás polgármester megegyezést kínált a szolnoki tűzoltóknak. A tiszabőiek azt kérték, hogy az eset ne kapjon médianyilvánosságot, cserébe azt ígérték kifizetik az eltűnt habsugárcsövet.

Rosszul becsülték meg a habsugárcső árát

Az ügy további pikantériája, hogy a rendőrök a lopás után a feljegyzést készítettek, amelyben a jelen lévő tűzoltók a habsugárcső árát tévesen, 20 ezer forintra becsülték. Éppen ezért ezidáig nem indult büntetőeljárás az ügyben, mivel nem haladja meg a 20 000 forintos szabálysértési értékhatárt.

— Mindössze kétszer hagytam el az autót rövid időre, amikor a tizenöt méterre lévő tűzcsaphoz mentem. Ekkor lophatták el a csövet — kezdett mondandójába E. Tibor főtörzsőrmester, a Szolnoki Tűzoltóság különleges szerkezelője, aki az említett napon a vonuló járművet vezette. — Egyből feltűnt a hiány, mert a sugárcső piros színű volt. Körülbelül ötven helyi nézelődő gyűlt össze az autó két oldalán, őket kezdtem el faggatni, hogy hová tűnhetett a cső. Természetesen nem tudtak, vagy nem akartak  segíteni nekem. Rádión szóltam az oltásvezetőnek az esetről, rá két percre a rendőrök is odaértek. Ők is a helyszínen voltak, viszont biztos másfelé is volt dolguk. Fölírták az adatokat és elkezdték az intézkedést.

— Az eset másnapján felhívtam a tiszabői polgármestert, aki mellesleg maga is ott volt az oltás helyszínén — vette át a szót Dékány László őrnagy, a Szolnoki Tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető. — Megkérdeztem tőle, hogy nem-e tudna segíteni a cső előkerítésében. Azért gondoltam erre a lehetőségre mert egyrészt, így helyileg kezelik a problémát, másrészt azt hittem a polgármester hatást tud gyakorloni a lakosokra, s a cső visszakerülhet. Farkas Barnabás viszont a kártalanításon gondolkozott, s felajánlotta, hogy átutal 40 ezer forintot a szolnoki tűzoltóknak. Ebből a pénzből meg tudtuk volna vásárolni a habsugárcsövet.

Mivel a közelben nincsen szakfelszerelés-bolt, az interneten keresgéltünk és találtunk rá egy hasonló típusra, de így hiába. Dékány László hozzátette, hogy három héttel ezelőtt felhívta a tiszabői polgármestert, aki elmondta, hogy az önkormányzat elállt támogatói szándékától, tehát a hiányzó habsugárcsövet nem fizetik ki. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Farkas Barnabást is.

— Megegyeztünk a tűzoltókkal, hogy ha a cső nem lesz meg, akkor kifizetjük azt — mondta el érdeklődésünkre a tiszabői polgármester. — Annyit kértünk cserébe, hogy ne jelenjen meg az esetről semmi sem a médiában. Ennek ellenére a megyei újság tudósított róla, így nem áll módunkban kifizetni a csövet. Különben is én úgy tudom, hogy meglett.

A szakfelszerelés-boltban egy ilyen cső ára — 2007. január 1-ei adatok szerint — 34 ezer forint körül mozog. — Kértük a rendőrségtől, hogy a valós érték alapján indítsanak eljárást az ügyben. Jelenleg a válaszra várunk — összegzett az osztályvezető.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!