Közélet

2008.12.14. 08:26

A MÁV új menetrendje életbe lépett

A vasúti közlekedés megbénult Kelet-Magyarországon, annyian vettek részt a sztrájkban, ahányan ezt meg tudták oldani - Szinte teljesen zavartalan viszont a forgalom a budapesti Keleti pályaudvaron ma reggel, Szolnokon részleges a munkabeszüntetés, a szegedi Nagyállomás azonban nem indít és nem fogad vonatot.

SZOLJON

Kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés vasárnap reggel a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Kelet-Magyarországon hajnalban indított sztrájkja miatt.

Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke azt mondta: a vasúti közlekedés megbénult Kelet-Magyarországon, és annyian vettek részt a sztrájkban, ahányan ezt meg tudták oldani. A VDSZSZ vasárnap 11 órakor sajtótájékoztatót tart a sztrájkkal kapcsolatban.

Emlékeztetett rá, hogy a követeléseik változatlanok. A MÁV Cargo privatizációs bevételéből minden vasutasnak 250 ezer forintot, továbbá a MÁV-leányvállalatoknál 10 százalék kiszervezési pótlékot követelnek.

Ez kiegészül az életbe léptetett új menetrend elleni tiltakozással, amely nem utasbarát, és lehetetlen helyzetbe hozza az utasok, leszoktatja őket a vasúti közlekedésről. Az MTI kérdésére, hogy kiterjesztik-e a sztrájkot az ország többi részére, Gaskó István közölte, ezt még vasárnap eldönti a sztrájkbizottság.

A VDSZSZ elnöke elmondta: a munkáltató jó néhány helyen leváltotta a sztrájkolókat Kelet-Magyarországon, atrocitás a sztrájk alatt eddig nem történt.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke ugyanakkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Debrecen és Miskolc területén a vonatok 50-50 százaléka közlekedett, a többi érintett térségben 90 százalékban jártak a vonatok. A MÁV Zrt. sajtófőnöke hangsúlyozta: vasárnap a MÁV új menetrendje életbe lépett.

A Dunántúlon zavartalan a vasúti közlekedés, a budapesti főpályaudvarokon dolgoznak a vasutasok, fogadják és indítják a járatokat. A távolsági belföldi forgalomban és az InterCityk közlekedésében azonban járatkimaradásokra számítani kell a sztrájk alatt.

Az MTI helyszíni tudósítójának tapasztalata szerint szinte teljesen zavartalan volt a forgalom a Keleti pályaudvaron vasárnap reggel.

Elindultak a vonatok a keleti országrészbe, köztük Békéscsabára, Sátoraljaújhelyre és Szolnokra, azonban azt nem tudják garantálni, hogy a szerelvények meg is érkeznek a célállomásaikra. Az érkező szerelvények egyelőre szintén menetrend szerint közlekedtek Szolnok és Hatvan felől.

A Keleti pályaudvaron a jegypénztárak és a pályaudvar árusai is nyitva tartanak.

A szegedi Nagyállomás nem indít és nem fogad vonatot a VDSZSZ helyi vezetőjének tájékoztatása szerint; a sztrájk támogatottsága a jelenleg műszakban levőknél száz százalék, és várhatóan egész nap az is marad.

A borsodi megyeszékhely legnagyobb állomásán a Tiszai pályaudvaron teljesen kiszámíthatatlan a vonatközlekedés, nem indulnak és nem is fogadnak vonatokat.

Szolnokról elindultak a vonatok, normálisnak tűnt a vasúti közlekedés vasárnap reggel, a vasútállomáson az információs tábla négy vonat indulásáról tájékoztatott, az információs pult és több pénztár is nyitva volt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a térség legnagyobb, nyíregyházi pályaudvarára vasárnap reggel 5 óráig egyetlen szerelvény sem érkezett, és nem is indult onnan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!