Közélet

2008.12.18. 18:25

Drágábban temetkezünk, parkolunk, és a víz is többe kerül

Az év utolsó szolnoki közgyűlésének első harmadában közszolgáltatási díjemelésekeről, a továbbiakban fejlesztési elképzelésekről tárgyaltak a képviselők. Nézze meg, miért és mennyivel kell többet fizetnie a következő évtől.

Mészáros Géza

Napirend előtt Füle István (MSZP) az iránt érdeklődött, hogy a Hetényi Géza kórház környékén elhasználódott utcák felújítása mikor kezdődik el. A polgármester válaszában kiemelte, ütemterv szerint még az idén elkezdődik, majd a következő két évben folytatódik a város út-, utca- és járdafelújítási programja. Csala Sándor (MDF) az Ady Endre úton régóta üresen álló Szövetség Áruház sorsáról érdeklődött. A polgármester elmondta, magántulajdonban van az épület, így csak annyit tud megtenni a város vezetése, hogy a tulajdonost ösztönzi a létesítmény hasznosítására. Palla Béla (MSZP) kérdése a lakóházak között parkoló kamionokra vonatkozott. Erre Szabó István alpolgármester válaszolt: rendeletmódosítására van szükség, s ezt hamarosan a közgyűlés elé terjesztik. Szegedi Károly (MSZP) a Damjanich uszoda eladásáról, a leendő beruházás körülményeiről fagatta Szalay Ferencet. A polgármesteri válaszból kiderült, a frakciók véleményét is kikéri, mi legyen a teendő akkor, ha az önkormányzattal szerződő potenciális vállalkozó nem fizeti ki januárig a vételárat, s nem kezdi meg a beruházást.

Temetkezés, víz, parkolás. A három különböző téma közös kapcsolódási pontja, hogy 2009. január elsejétől ezen szolgáltatások tarifája megemelkedik. Az üzemeltetők javaslatára a Római Katolikus Temetőben a kegyeleti közszolgáltatási díjak — a temetési hely megváltás, az újraváltás és a ravatalozóban lévő létesítmények bérleti díjai — jövő év elejétől az infláció mértéke alatt maradva 6,3 százalékkal növekednek. A képviselők elfogadták azt a javaslatot is, miszerint január elsejétől összességében 5,61 százalékkal emelkednek a parkolási díjak. Ez annyit jelent, hogy az óradíjak januártól minden zónában egyaránt 10 forinttal megnőnek. A lakossági bérlet változatlan marad, azonban az éves bérleti díjak 5,7 százalékkal emelkednek. A szavazást megelőzően a szocialista Szegedi Károly és a független Tóth Ferenc aggályuknak adtak hangot a szolgáltatás tarifájának szerintük indokolatlan megemelése miatt. Ezt követően többségi döntéssel a városatyák rábólintottak az előterjesztésre.
A következő napirendi pontban újabb díjemelésről, ezúttal a közüzemi víz- és csatornaszolgáltatási díjak emeléséről tárgyaltak a képviselők. A szolgáltató Víz- és Csatornaművek Zrt. javaslatára a víz- és a csatornadíjak egyaránt 7,5 százalékkal, míg az alapdíj 15 százalékkal nő, a rendelkezésre álló díj pedig 200-ról 230 forintra emelkedik, szintén 2009. január elsejétől. Erre vonatkozóan nem volt kifogásuk a képviselőknek, így ez az előterjesztés „simán” átment a rostán.
Pályázati úton nyert pénzből 39 darab buszmegálló átépítéséhez fog hozzá a város jövőre, elsőként az 1-es és 2-es buszjáratok vonalán; A Baross út 1. szám alatt kedvezményes irodát kap az ipari parkot is menedzselő ITD Hungary Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Zrt.; a Damjanich szálloda-fürdő befektetőjének elvárása alapján módosult a településrendezési terv, illetve az igényekhez igazították az első lakáshoz jutó fiatalok jövő évi támogatási összegét. Ezen előterjesztések mellett a városatyák(-anyák) sikerként könyvelték el a Bajári Attila rendőrkapitány által felvázolt, a belvárosban működő vendéglátó egységek ellenőrzéséről szóló beszámolóját: A fokozott rendőri jelenlét eredményesnek bizonyult.

TÁBLÁZATOK
Temetési hely díjai (2009. évre)
Római Katolikus Temetőben
Megváltás, újraváltás (25 évre):        31.580 Ft.
Urnatemetőben
Megváltás, újraváltás (10 évre):        83.035 Ft.
Ravatalózó bérleti díja
Előravatalozó:        3.825 Ft.
Előravatalozó+búcsúztató terem:        15.300 Ft.
(Forrás: polgármesteri hivatal)

Parkolási díjak (2009. évre)
Alapdíjak, 1. díjosztály (óradíj)
I. zóna:        240 Ft.
II. zóna:        170 Ft.
III. zóna:        140 Ft.
Céges jármű (havi bérlet)
Kombinált zónás:        9.700 Ft.
I. zónás:        8.000 Ft.
II. zónás:        5.940 Ft.
III. zónás:        5.640 Ft.
Magán jármű (havi bérlet)
Kombinált zónás:        3.880 Ft.
I. zónás:        3.200 Ft.
II. zónás:        2.380 Ft.
III. zónás:        2.260 Ft.
(Forrás: polgármesteri hivatal)

Vízdíj-változások (2009. évre)
Vízdíj:        7,5%
Csatornadíj:        7,5%
Vízterhelési díj:        15%
Alapdíj:        15%
(Forrás: polgármesteri hivatal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!