Közélet

2008.12.15. 17:00

Sztrájk: az állomásfőnök még a nevét sem mondta meg

Akadtak olyan megyei állomásfőnökök, akik egyetlen szót sem kívántak közölni honlapunkkal a mai vasutassztrájkkal kapcsolatban. A MÁV sajtófőnöke szerint viszont Szolnokon 36 dolgozó nem vette fel a munkát. Az utasok pedig csak reménykedhettek, valamilyen vonat valamerről csak befut előbb-utóbb. Így telt a hétfő a megye vasútállomásain.

Munkatársainktól

— Fogalmam sincs, hogyan fogok ma hazajutni, azt pedig főként nem, hogy mikor — mondta a ceglédi Rédli Bernadett, aki a főiskoláról egyenesen a szolnoki vasútállomásra jött, hogy megnézze, a vasutas sztrájk ellenére indul-e szerelvény otthona irányába. — Úgy tudom, hogy 11 óra 15 perckor megy egy személyvonat, de az még bizonytalan, hogy melyik vágányról. Van bérletem, a tavalyi vasutas sztrájk idején elfogadták az autóbuszokon a vasúti menetjegyeket, bérleteket, de nem tudom, hogy most is így van-e?

Költségtérítést igényelhetnek az utasok

— Amennyiben a bérlettel rendelkező utas, a sztrájk ideje alatt más tömegközlekedési vállalat közforgalmú helyközi közlekedési szolgáltatását vette igénybe, részére a MÁV-START Zrt. az átadott tömegközlekedési menetjegyek darabszámának megfelelő mennyiségű, a vasúti bérlet kilométer távolságával megegyező, dolgozók esetében teljesárú, tanulók esetében 50 százalékos, 2. kocsiosztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg — mondta Kavalecz Imre, MÁV ZRt. Kommunikációs Igazgatóság sajtófőnöke. — Egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést. A sztrájk időszakában érvényes bérlettel nem rendelkező utasok részére, valamint költségtérítésre nincs lehetőség. Helyi tömegközlekedési menetjegy alapján költségtérítésre nincs lehetőség. A költségtérítés csak azokra az esetekre vonatkozik, amely viszonylatokra a Volánnal, vagy BKV-val történt megállapodás nem terjedt ki.



A törökszentmiklósi Gombik Zoltán két hölgy társaságában fürkészte az utastájékoztatót, de nem reménykedett abban, hogy talál számára megfelelő járatot. Mint mondta, ha végképp nem megy semmi, a barátnőjénél alszik Szolnokon.

— Minimális közlekedés azért van, Záhony felé és Budapestre is azt hiszem óránként mentek vonatok — mondta a szolnoki Szekeres Imre, aki fiatal barátaival a vasútállomás padján ülve várakozott a Tiszajenő felé tartó szerelvény indulására. — Tíz óra 31 perckor lett volna egy vonatom, de lekéstem, mert amikor jegyet akartam venni, azt mondták a pénztárnál, hogy nem garantálják, hogy indul is a járat. Amikor 10 óra 27 perckor bemondták, hogy hamarosan indul, mire megvettem a jegyem, már elment a vonat. Legközelebb fél egykor megy egy olyan járat, amelyik eddig nem is szerepelt a menetrendben — panaszolta. — Tavaly is kifogtam, egy órát állt a Budapestre tartó vonat Ceglédnél a sztrájk miatt. Pedig jó lenne minél előbb hazaérni, mert nagyon átfáztam már.
Vas Ádám Debrecenbe igyekezett a szolnoki vasútállomásról, 11 óra 50 perckor indult a szerelvény. Mint elmondta, fontos, hogy elérje úticélját, hiszen vizsgázni megy.

— Egy óra 45 perc a menetidő, remélem nem fogunk megállni sehol útközben — tette még hozzá, miközben másik két utastársával egymás között osztották meg a menetrenddel kapcsolatos információikat.

— Ha nem jön vonatom, eljön értem a családom autóval — válaszolt érdeklődésünkre a kengyeli Márton József is. — Azt mondták, hogy 12 óra 55 perckor indul szerelvény Szentes felé, de még nincs kiírva semmi. Nyugodt ember vagyok, de nem szeretnék nagyon sokáig várakozni.
A szolnoki vasútállomás információjánál elmondták, hogy rengetegen érdeklődtek a járatok felől, amelyek bár nem menetrend szerint, de minden irányba mennek a sztrájk ideje alatt és még azt is hozzátették, hogy valamennyi induló vonat időben olvasható az utastájékoztató táblán is. Próbáltuk hívni az ingyenes 40-es információs vonalat, hogy megtudakoljuk a sztrájk ideje alatti menetrendet, de a vonalak túlterheltsége miatt nem sikerült beszélnünk senkivel. Az információs pultnál viszont korrekten tájékoztattak a vonatok indulásáról.

De mit gondolnak a kialakult helyzetről maguk a sztrájkolók?
— Tavaly is sztrájkoltam, nem csak most. Addig folytatjuk a munkaleállást, amíg nem fizetik ki nekünk a minket megillető összeget — mondta egy, a neve elhallgatását kérő vasutas dolgozó. — Együttérzek az utasokkal, az én családomban is vannak, akik most kénytelenek más közlekedési eszközzel utazni, de egyzserűen nincs más választásunk.
— Amennyiben az utas a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítjük — tájékoztatott Kavalecz Imre, MÁV ZRt. Kommunikációs Igazgatóság sajtófőnöke. — A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát is kezelési költség levonása nélkül térítjük vissza. A sztrájk felfüggesztéséig vagy lemondásáig a belföldön közlekedő InterCity vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül vehetők igénybe. Ha nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le valaki az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosult. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.

Kavalecz Imre elmondta, hogy a sztrájk miatt a fel nem használt egy útra, illetve menettérti útra érvényes menetjegyek visszatérítésén túlmenően a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területére a sztrájk időpontjában félhavi bérlettel, havibérlettel, vasutas félhavi bérlettel, vasutas bérlettel, tanuló félhavi bérlettel, tanuló bérlettel, 30 napos bérlettel (továbbiakban bérlet) rendelkező — a sztrájk miatt — más közforgalm helyközi tömegközlekedési eszközt igénybevevő utasok részére költségtérítést biztosítanak a sztrájk lemondását, illetve felfüggesztését követő hetedik nap huszonnegyedik óráig. Szolnokon összesen 119 dolgozóból (pénztáros, kocsivizsgáló, kalauz) 36 sztrájkol, tájékoztatott hétfőn délután a sajtófőnök. Máshol is hasonló az arány, a vasutas dolgozók 10-15 százaléka sztrájkol.  

A karcagi vasútállomáson szerettük volna megkérdezni az állomásfőnököt is, de ő telefonon azt üzente, nem ér rá. Így még délelőtt egy peronon várakozó diáklányt kérdeztük. Györfi Éva Debrecenbe szeretett volna eljutni. Reggel óta már másodszor jött ki az állomásra, mert talán dél körül lesz vonata, amivel eljuthat a civis városba.
— Már most ott kellene lennem, mert vizsgáznék. Kedden három vizsgám is lenne, így nagyon remélem lesz vonat, amivel eljutok — mondja a diáklány. — Kocsival nem tud senki a családból elvinni, mert dolgoznak, buszjárat meg nincs Karcagról Debrecenbe, így marad a  várakozás.
A kisújszállási állomáson is szerettük volna az állomásfőnököt megszólaltatni, de még a nevét sem mondta meg, a kollégáival sem beszélhettünk. Az állomásra fél óráig senki nem jött, a buszpályaudvar is csendes volt. A menetrendet tanulmányozta épp Hajdu József. Ő Karcagra, a kórházba szeretett volan eljutni. A fia pedig Budapestre készül, így neki Szolnokra menő járatot keresett, hogy onnan majd jobban el tud menni a fővárosba.

— Remélem, hogy minél hamarabb befejeződik a sztrájk — mondta az idős férfi, mert ez senkinek nem jó az ünnepek előtt. Nem tudom, hogy elérik-e amit szeretnének, nekünk utasoknak az jó lenne, ha az elégséges szolgáltatásban meg tudnának egyezni. Jó lenne reggel egy-egy pár vonat és délután is, hogy a dolgozók és a diákok eljussanak munkahelyükre vagy az iskolába. Jön a karácsony, így bízom benne, hogy megegyeznek, bár nekünk nyugdíjasoknak is jól lenne egy kis plusz pénz, de mi nem kapunk — mondja szomorúan a férfi.

— A MÁV és a Volán társaságok között ebben az évben létrejött egy szerződés, amely az esetleges sztrájkhelyzetekre vonatkozó közös stratégiára vonatkozik — válaszolt érdeklődésünkre Pozsonyi István. A Jászkun Volán Zrt. termelési igazgatója elmondta, vasárnap újra életbe lépett a korábban megfogalmazott megállapodás, azaz, a vasúti szakaszjegyek érvényesek a szakszervezetek által szervezett munkabeszüntetések idején az autóbuszos tömegközlekedésre is.

Pozsonyi István mindehhez hozzátette, a MÁV-biléták természetesen az adott vonalakon hitelesítettek a Volán járatokon — a diák- és a dolgozói bérletek, illetve a MÁV-alkalmazotti arcképes igazolványok úgyszintén. A termelési igazgató hozzátette, csak a menetrend szerinti vonalakkal párhuzamosan indítanak rásegítő járatokat. Az elmúlt napokban a Békéscsabáról induló Mezőtúr—Törökszentmiklós—Szolnok—Budapest vonalra kellett plusz járatot elindítania a Volánnak, s várhatóan ez a pluszfeladat a társaságnak megmarad a sztrájk befejezéséig. A rásegítő járatokat Szolnokról Budapestre 9 óra 10 perckor, visszafelé pedig a Népligetből 14 órakor indítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!