Közélet

2010.02.09. 07:30

A polgármester követeli a kórházi gazdálkodás átalakítását

A Szent Erzsébet Kórházban február 1-től bevezetett korlátozásokról az önkormányzati képviselők számára a napokban tájékoztatást adott az intézmény vezetősége.

SZOLJON

Dr. Gedei József polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a kórház igazgatója a menedzsment belső operatív intézkedéseként számolt be a korlátozásokról. Szerinte azonban — ha jogilag rendben is van az intézkedéssorozat — ilyen mértékű változásról előzetesen egyeztetni kellett volna. A polgármester kérte a kórház vezetését, hogy függessze fel a betegellátást érintő korlátozó intézkedéseket. Szerinte az egészségügyi intézmény átvilágítását végző cég megállapításaiból kiderül, hogy a megszorítás létszámleépítés nélkül nem jelent megtakarítást, így értelmetlen. A város választott vezetője szerint éves szinten mintegy 200 millió forinttal több a vesztesége az intézmények azzal, hogy gazdasági társaságként és nem önkormányzati intézményként működik. A polgármester követeli az egészségügyi vagyongazdálkodást végző másik önkormányzati társaság megszüntetését, véleménye szerint annak működése kizárólag veszteséget jelent.

Dr. Szabó Tamás a kórház igazgatója megerősítette, hogy az önkormányzat kérésének megfelelően tájékoztatást adott a megszorító intézkedésekről. Továbbra is fenntartja, hogy belső operatív intézkedésről van szó, amelyről előzetesen nem kell a tulajdonossal egyeztetni. A kórház átvilágításáról készült anyag megállapításait még nem ismeri teljes egészében, de azt vitatja, hogy mintegy 200 millió forintos plusz veszteséget jelent a gazdasági társasági formában való működtetés. A vagyonkezelő társaság megszüntetéséről pedig úgy vélekedett, hogy az nem a menedzsment hatáskörébe tartozó döntés. Egy komplex kérdésről van szó, amellyel foglalkozni kell, nem a sajtóban polemizálni róla. Minden esetre nem a kórház vezetésének, hanem az önkormányzat testületének kell meghozni azt a döntést, hogy a városi vagyont, és ebben az egészségügyi intézmények vagyontárgyait milyen módon kezeli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!