Közélet

2013.02.27. 15:05

Az önkormányzatok ragaszkodnak a rendelőikhez

Nem szívesen válnak meg az önkormányzatok a szakrendelőiktől. A legnehezebb helyzetben lévő települések is úgy nyilatkoztak, hogy nem adják át állami kézbe ezeket.

Szoljon.hu

Doctor examining patient

Fotó: Getty Images/Goodshoot RF

A kórházak átvétele után következő lépésként az önállóan működő szakrendelők államosítását tervezi az egészségügyi tárca. Ezért február 15-ig kellett nyilatkozniuk az önkormányzatoknak, hogy tovább kívánják-e működtetni rendelőiket.

A legtöbb helyen azonban úgy döntöttek, az esetleges nehézségek ellenére is felvállalják ezeknek az egészségügyi intézményeknek a fenntartását. Megyénk három városát érintette ez a kérdés:

Kunszentmárton, Tiszafüred és Törökszentmiklós
tart fenn olyan jellegű rendelőintézetet, amelynek állami kézbe kerülése szóba került. Mindhárom város képviselőtestülete úgy döntött azonban, hogy maradjanak a városnál ezek a rendelések.


Tiszafüreden annak ellenére is a Kuthy Elek Egészségügyi Intézmény szakrendeléseinek megtartása mellett döntöttek, hogy jelenleg adósságrendezési eljárás folyik a városban.

– Nem szeretnénk, ha szakrendelések esetleges csorbulása miatt hátrányos helyzetbe kerülnének a térségben élő betegek, ezért is döntöttünk így – mondta el Pintér Erika polgármester.
– Jó színvonalon, kiváló szakorvosokkal működik a szakrendelőnk, sőt olyan rendeléseink is vannak – ilyen például az urológia –, amelyek máshol hiányszakmaként jelentkeznek.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Pintér Erika
[/caption]
Természetesen azzal is tisztában vannak Füreden, hogy amennyiben önállóan kívánják tovább üzemeltetni a szakrendeléseket, akkor több feladatot – az üzemeltetés racionalizálását, a telephelyek számának a csökkentését és a jelenleginél takarékosabb működtetést – meg kell oldani. Az önkormányzat feladata lesz az egészségügyi minimumfeltételek megteremtése is, amely hosszú távon óriásai feladatot ró a városra.

Törökszentmiklós önkormányzata szintén a további fenntartás mellett döntött.
– Jól működő rendszert alakítottunk ki háziorvosi, szakorvosi, ügyeleti ellátással, amit nem szeretnénk megbontani – tudtuk meg Juhász Enikő polgármestertől.
– A környező települések testületei is csatlakoztak hozzánk, hiszen a lakosságszám arányában osztjuk meg a költségeket. Állami kézbe kerülés helyett így mi inkább bővülést tervezünk, hiszen a területi ellátási kötelezettséget már megkaptuk a kardiológiai, rehabilitációs és neurológiai szakrendelésekhez, most zajlik az engedélyezetési eljárás.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Juhász Enikő
[/caption]
Kunszentmárton képviselőtestülete is úgy döntött, hogy szintén vállalja a szakellátási feladatokat április 30-tól. Erről már tájékoztatták is Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét.
Dr. Czuczi Mihály  polgármester elmondta, ez a döntés 23 egészségügyi dolgozót érint, akik mindannyian jelen voltak a döntéshozatalnál. Előtte természetesen arra kérték a képviselőket, maradjon az önkormányzatnál a járóbeteg-szakellátás.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] dr. Czuczi Mihály
[/caption]
Mivel a járóbeteg-ellátás biztosítása amúgy már állami feladat, azoknak az önkormányzatoknak, amelyek megtartják rendelőjüket, feladat-ellátási szerződést kell kötniük a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (Gyemszi). Az átadás súlyos következményekkel járhatott volna a rendelőkre. A tervek szerint ugyanis a ma még önálló rendelőket az állam várhatóan a kórházakhoz csatlakoztatná, s ez a járóbeteg-ellátás szakemberei szerint akár a rendelők elhalásához is vezetett volna.

Nem tartozik már hozzájuk másik település

Megyénkben néhány fürdőgyógyászati kezelést nyújtó szakrendelést is érint a döntés.
 – Semmiképpen nem szeretnénk az állam kezébe adni a Fürdő- és Gyógyászati Központunkban működő járóbeteg-szakellátási feladatokat – árulta el dr. Héczi Eszter, Cserkeszőlő jegyzője.

 Elmondta, a gyógyászati ellátást 2007-ben az Országos Tisztiorvosi Hivatal országos kategóriába sorolta, erre büszke a település. Úgy vélik, az elért minőséget az önkormányzat biztosabban megőrzi, mint az állam. Nagy bánatukra azonban a területi ellátási kötelezettség jelentősen lecsökkent januártól. Tíz települést ugyanis „elcsatoltak” Cserkeszőlőtől.

Érintett szakrendelések száma a megyében

Kunszentmárton: 10 szakrendelés
Tiszafüred: 10 szakrendelés
Törökszentmiklós: 16 szakrendelés


FORRÁS: Új Néplap-gyűjtés

Szoljon.hu Pintér Erika Juhász Enikő dr. Czuczi Mihály -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!