Közélet

2014.09.19. 17:32

Perzsa széltornyot formáz a berényi emlékmű

Hivatalos delegáció érkezett Iránból Jászberénybe. A diplomatákból és vállalkozókból álló küldöttség egyrészt erősíteni kívánta Jászberény és az iráni Yazd között kialakult testvérkapcsolatot, másrészt szeretnének utat nyitni a két ország gazdasági szereplői között.

B. Cs.

Két évvel ezelőtt Jászberény készített, a jász fővárosra utaló emlékművet, amelyet Yazd központjában állítottak fel. Az avatás napja, október 11-e pedig azóta Jászberény napja a félmilliós, mintegy három ezer éves múltra visszatekintő történelmi városban. A jászberényiek ajándékát az irániak ezen a héten viszonozták. Az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete, Mohhamad Reza Morshedzadeh, illetve Yazd város polgármestere Azimi Zadeh, valamint dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere és Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke közösen avatták fel a perzsa széltornyot formázó alkotást.
Az ajándék hű mása annak a széltoronynak, amely Yazdban a világörökség részét képező Dolatabad kertjében található. Az irániak ajándékát egyelőre a Déryné Rendezvényház aulájában tekinthetik meg az érdeklődők.
Az átadás alkalmából szervezett ünnepség felszólalói a történelmi örökség megőrzésének fontosságát, illetve az erre alapuló gazdasági és társadalmi kapcsolatok erősítését hangsúlyozták. 

[caption id="" align="alignleft" width="263"] Felavatták a művészi kivitelű széltorony emlékművet
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!