Közélet

2014.10.06. 14:11

Radócz Zoltán: „Együtt Szolnokért!” – összefogás a szolnokiakért

Október 12-­én helyhatósági választást tart az ország. Helyi önkormányzati képviselőkre, polgármesterekre, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselőkre szavazunk. Sorozatunkban a szolnoki polgármester­jelölteket mutatjuk be – ezúttal az „Együtt Szolnokért!” összefogás által indított Radócz Zoltán volt az interjúalanyunk.

Mészáros Géza

– Eddig az MSZP színeiben politizált – 1998 óta önkormányzati képviselő, 2002­től pedig négy évig alpolgármester is volt. Ezúttal az „Együtt Szolnokért” összefogás színeiben polgármester­jelöltként méreti meg magát. Milyen szervezeteket takar a szövetség? Vagy az új névválasztás a kissé megkopott MSZP kiváltására szolgál?
– Ha csak Szolnokot nézzük, tavasszal az országgyűlési választásokon nagyon szoros volt a voksolás végeredménye. Április 6­án az összefogás jelöltje kevesebb, mint három százalékkal kapott kevesebbet, mint a győztes. Az európa parlamenti választások után, a szolnoki baloldali pártok megkezdték az egyeztetéseket, hogy az önkormányzati választásokon ismét együtt induljanak. Az MSZP Szolnok Városi Szervezete, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Együtt – a Korszakváltók Pártja helyi képviselői megállapodtak, hogy a mostani választásokon közös polgármester­jelöltet, minden egyéni választókerületben közös jelölteket állítanak, és összehangolt programmal, „Együtt Szolnokért!” összefogás névvel indulnak a választásokon. Ez az összefogás minden szolnokiért, a városért jött létre, mert tudjuk, érezzük, mennyi mindent lehetne és kellene jobban tenni az itt élő emberekért! Az MSZP név nem kopott meg, az európa parlamenti választásokon is a legerősebb baloldali párt volt Szolnokon. A szavazólapon természetesen nem az „Együtt Szolnokért!” szlogen, hanem a négy szervezet logója és neve lesz feltüntetve mellettem, és az önkormányzati jelöltjeink mellett is. 1997 óta, és most is az MSZP tagja vagyok, de jelen esetben a jelölő szervezetek közös polgármester-jelöltjeként minden szolnoki bizalmát kérem az elkövetkező öt évre.


– Miben más az „Együtt Szolnokért!” szövetség programja, mint lenne „magában” az MSZP­é?
– A kérdés önmagában sem jó, mert a négy jelölő szervezet mindenről közösen dönt, teljes egyetértésben, szövetségesként dolgozunk együtt. Minden önkormányzati jelölt, a saját pártja elképzelése és az emberekkel történő beszélgetés alapján, egyénileg is javaslatot tett a közös programunkhoz, így mind a négy szervezet javaslata benne van a közösen egyeztetett programunkba. A kormányzati intézkedések miatt, ma, az itt élők közül is sokan rosszabbul élnek, mint négy éve és lehet, hogy ez csak romlani fog. Ez ellen szeretnénk tenni és harcolni helyben. Mi a közös elképzeléseink középpontjába a szolnoki emberek jobb megélhetését, terheik csökkentését, a rászorulók támogatását, a város folyamatos fejlesztését tettük.


– Polgármester­jelöltként milyen prioritásokat tart fontosnak saját programjában?
– Polgármesterként olyan önkormányzatot szeretnék, amely figyelembe veszi az itt élők érdekeit, elképzeléseit, vágyait, amely döntései előtt kikéri az emberek véleményét, hogy az itt élők ismét beleszólhassanak a mindennapjaikról szóló kérdésekbe. Az emberek között járva úgy érzem, nem élik az életet, hanem próbálják azt túlélni. Nekik helyben van szükségük a segítségre. Ezért kellene több munkahely, munkalehetőség, hogy az emberek életszínvonala biztosított legyen! A fiatalok elmennek a városból, nekik munkahelyre és jövőképre van szükség, hogy itt képzelhessék el a jövőjüket. Nekik első munkahely programot indítanánk, a kisgyermekes családok érdekében felére csökkentenénk a bölcsődei gondozás díját. A közműtartozások felszámolásáért egy városi program kidolgozására van szükség, ezzel sok család kapna reményt a kilátástalanságában. Minden külső városrészre részletes, évekre ütemezett fejlesztési tervet készítenénk. A Panel Program újraindítása forintban mérhető megtakarítást jelentene az embereknek. Felülvizsgálnánk a város közlekedési és parkolási rendszerét. A MÁV­strand megnyitásán túl kiépítenénk egy igazi tiszai szabad strandot. Az utak, járdák, játszóterek felújítását folyamatossá tennénk, városrészenként hoznánk létre közterület­fenntartó csoportokat a tisztább, rendezettebb városért. A buszmenetrend újragondolása sok ember közlekedését tenné jobbá, hogy csak néhányat említsek a programunkból.


– Hogyan tudná megvalósíttatni polgármesteri programját, amennyiben megválasztják, de a testület ellenzéki lesz?
– Az „Együtt Szolnokért!” összefogásnak, és nekem, mint polgármester-jelöltnek, van programunk, de számomra fontos, hogy más frakciók javaslatait is figyelembe vegyem a város, a szolnokiak érdekében! Nélkülözhetetlen a kompromisszum­készség, mert ennek hiányában semmilyen jó tervezet, program nem valósítható meg. 2006­ig minden hónapban, minden önkormányzati ülés előtt, a városi közgyűlésben lévő frakciók, még a testületi ülés előtt átbeszéltek minden fontos napirendi pontot, és egyeztettek azok tartalmáról. Ez az elmúlt nyolc évben megszűnt, a városvezetés részéről erőpolitizálás van, ami elfogadhatatlan. Újra visszahoznám, hogy minden fontos testületi előterjesztés csak úgy kerülhetne a képviselők elé, hogy azokról a pártok, a frakciók előzetesen véleményt mondtak, hogy a javaslataik beépüljenek az anyagba. Ha ez újra így történne, konszenzus jönne létre a város ügyekben.


– Miként látja Szolnokon saját és a szövetség esélyeit?
– Október 12­én fontos döntés előtt állunk, hogy minden menjen­e tovább, ahogy eddig, vagy lehetne jobban, többet tenni a lakosokért. Mi a változást kínáljuk. Szeretném, ha olyan önkormányzata, városvezetése lenne Szolnoknak, akiknek fontos az itt élők élete, akik kiállnak az emberek érdekeikért, és mindig felelősen döntenek a városról is. Jómagam mint polgármester-jelölt és mind a tizenkét jelöltünk kész erre a feladatra. Folyamatosan találkozunk a választókkal, hogy meggyőzzük őket, szavazzanak az „Együtt Szolnokért!” jelöltjeire, hiszen mi mind változást szeretnénk! Szerintem a választás nyitott, mindannyiunknak van esélye. De bármi is legyen a választás eredménye, mi az elkövetkező öt évben sokkal következetesebben fogjuk képviselni a szolnokiak érdekeit.

Neve: Radócz Zoltán

Született: Szolnok, 1967. 07. 17.

Iskolai végzettségei: JATE, Szeged, Matematika­földrajz szakos középiskolai tanár (1991.); Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Gazdálkodástudományi szakértő (2001.); Miskolci Egyetem Gazdálkodástudományi Kara, Terület­ és településfejlesztő szakértő (2007.).

Született: Szolnok, 1967. 07. 17.

Iskolai végzettségei: JATE, Szeged, Matematika­földrajz szakos középiskolai tanár (1991.); Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Gazdálkodástudományi szakértő (2001.); Miskolci Egyetem Gazdálkodástudományi Kara, Terület­ és településfejlesztő szakértő (2007.).

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!