Közélet

2015.01.15. 09:36

Félnek a helyiek: óvodások fakadtak sírva a rémülettől

Elkóborolt ebek riogatják a szelevényieket. A kutyák állítólag még nem támadtak emberre, mégis félnek tőlük. Az önkormányzat figyelmeztető plakátokat helyezett ki több helyre is, hogy felhívják a kutyatartók figyelmét a felelős állattartásra.

Joó Zsuzsa

– Rendszeresen találkozok a főúton szabadon sétálgató kutyákkal – mondja Bozsik Imréné. Ilonka néni hozzáteszi, néha csapatosan látja őket, máskor egyedül ballagnak az ebek az úttesten, a járdán.
– Mindig ugyanazokat a négylábúakat látom. Bár nem félek tőlük, mert szelídeknek tűnnek, mégsem szerencsés, ha szabadon engedik őket a gazdák. Elütheti őket egy autó, de ha veszélyt éreznek, akár emberre is támadhatnak.


Ilonka néni mellett mások is megerősítik, az elmúlt hónapokban bizony többször is riogattak gyerekeket a szabadon kószáló ebek, melyek nagy részének van gazdája.
– Csakhogy nem foglalkoznak a kutyáikkal! Hagyják, hogy elszökjenek, órákig vagy napokig kóboroljanak! – teszi hozzá felháborodottan egy másik asszony éppen a bolt mellett. – Mindenki tudja, kié a kutya, de a gazda képes letagadni! Múltkor is, óvodások fakadtak sírva a rémülettől, amikor találkoztak egy csapatnyi csaholó állattal!
Az idős asszony megmutatja, nemrégen az önkormányzatnak már figyelmeztető plakátokat is kellett kitenni számos helyre, ide a bolt mellé is.
– Az van ráírva, hogy mindenki ügyeljen a saját kedvencére, ha ezt nem teszi, megbüntetheti a hatóság. Ideje is lenne már! – fűzi hozzá határozottan.


Az önkormányzatnak sürgető, konkrét lépéseket kellett tenni ez ügyben, főleg, hogy a szóbeli figyelmeztetések és kérések nem értek célt. A felhívást megjelentették a helyi újságban és a közterületeken (főleg a boltok környékén) ki is plakátolták. A falugazdász is sokaknak felhívja a problémára a figyelmet.
– Kérdés, mindezzel célt érünk-e – ingatja fejét Pánczél Ferenc polgármester, hozzátéve, régebben kettő kutyát lehetett tartani Szelevényen, ma már ez nincsen korlátozva. Nem is nagyon lehet tudni így, kinek mennyi házőrzője van.
– Bár a chipezést kötelezővé tették, lakosaink egy része ezt „elfelejtette”. Így ha egy-egy ebet találunk az utcákon, kevés esetben találjuk meg a regisztrációs szám alapján a gazdát. Persze, nem vagyunk nagy település, így lehet sejteni, kié a kutya.  De valóban megtörtént, hogy a gazdája letagadta saját kedvencét.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Pánczél Ferenc polgármester bízik abban, hogy a több helyre is kihelyezett felhívás eléri célját, kevesebb kóbor eb lesz a községben FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Tavaly egyébként három-négy befogás volt a településen.
Pánczél Ferenc hozzáfűzte, felvették a kapcsolatot a kunszenti állatvédőkkel, akik elhelyeztek egy-két szelevényi ebet telephelyükön, de kapacitásuk véges. Törvények szerint belterületen kutyát bántani (lelőni például) nem lehet, külterületen is csak akkor, ha az eb a vadállományt veszélyezteti.
– Egyszerűen nem tudjuk hová tenni a jövőben a kicsapott, majd befogott kutyákat. Egyedüli esély, hogy az ebtulajdonosok valóban felelős állattartók lesznek és nem engedik ki az utcára házőrzőiket. Ha kell, akár pénzbüntetéssel is nyomatékosítjuk kérésünket.

Csak pár ezer forint a büntetés

A büntetés kiszabása (abban az esetben, ha a kutyatulajdonos hagyja, hogy ebe közterületen kóboroljon), nem a jegyző feladata. Ez szabálysértésnek minősül, így a szabálysértési hatóság jár el az ügyben. Legtöbbször figyelmeztetésben részesül az állampolgár, csak végső esetben kell pénzbüntetést fizetni, aminek az összege (településtől függően) pár ezer forint szokott lenni. – Szelevényen a kóbor kutyákra több lakossági bejelentés is érkezett, ezért volt muszáj lépnünk – tette hozzá Babák Zoltán, Szelevény-Tiszasas jegyzője.

Pánczél Ferenc polgármester bízik abban, hogy a több helyre is kihelyezett felhívás eléri célját, kevesebb kóbor eb lesz a községben FOTÓ: Mészáros János -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!