Közélet

2015.08.08. 18:06

Egységes nemzetként kell gondolkodni a magyarságról

A negyedszázados jubileumát ünneplő Csángó Fesztivál keretében kezdődött tegnap Jászberényben a Kárpát – Haza Magyar Konferencia.

SZOLJON

Az egységes magyar nemzetről folytatott tudományos eszmecsere felvezetéseként Petrás Mária énekművész, moldvai hagyományőrzőkkel énekelte el a csángó himnuszt, valamint Pál István „Szalonna” és a Zagyva banda muzsikájára mutattak be egy dinamikus legényes táncot a Jászság Népi Együttes táncosai.

A konferenciát Dr. Hoppál Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg. Kiemelte, hogy nemcsak a magyar és európai, hanem az egyetemes kultúra számára is nagy szolgálatot tettek annak idején Jászberényben, amikor útjára indították a Csángó Fesztivált, és köszönetet mondott a moldvai csángóknak, hogy évszázadokon át őrizték a magyar kultúra egy darabját, a dalokat, táncokat, verseket. Az elkövetkező évek nagy kérdései közé tartozik az államtitkár szerint, hogy miként tudja elősegíteni a magyar állam a határainkon túl élő magyarság szülőföldön való megmaradását és boldogulását az egységes magyar nemzet részeként.

A résztvevőket vendéglátóként köszöntötte Dr. Szabó Tamás Jászberény polgármestere, illetve a szervező Csángó Fesztivál Alapítvány kuratóriumának elnöke, Mihályi Gábor a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő nyitó előadásában a kárpát-medencei magyarság számarányának csökkenéséről szólva rámutatott, hogy talán egész történelmünk folyamán nem volt még ilyen veszélyben, mint most. A Kárpát – Haza gondolatát szem előtt tartva szerinte egy egészként kell tekinteni a magyarságra, amely még fogyatkozó 12,5 milliós létszámában is a legnagyobb közösség a Kárpát-medencében. Ennek alapján kell kulturális, gazdasági, oktatási, fejlesztési szempontból egyaránt egy egészként gondolkodni a megmaradásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!