Közélet

2016.01.21. 18:46

Kikérik a szülők a felvételi lapokat

Nem csitulnak a kedélyek a középiskolai felvételi körül. Korábbi cikkünk nyomán több felháborodott érintett kereste meg szerkesztőségünket, hogy maguk is hozzáfűzzék véleményüket a szombati „teszthez”.

Szoljon.hu

– Nem tartom fairnek, hogy szinte megoldhatatlan feladatokat kaptak a 8. osztályos diákok – mondta dühösen olvasónk, Buzás Sándorné. – Az írásukat kiegészítve: nem csak a középiskolába felvételiző gyerekek fakadtak sírva a feladatok láttán, de együttérzésüket kifejezve, a felnőttek is. Hogy ez az állapot a felkészítő pedagógusokat vagy a feladatokat meghatározókat minősíti-e, az örök titok marad – vélekedik Buzás Sándorné.
Korábban már megírtuk, hogy a kijavított feladatsorokat megtekinthetik a diákok, szülők, amennyiben ezt igénylik.

– Nagyon sokan voltak a feladatlapok megtekintésén – mondta el a lapunknak korábban is nyilatkozó András, aki maga megnézte azokat a bizonyos paírokat. – Örülök, hogy nem hagytuk ki a lehetőséget, mert találtunk pontokat mind a matematika, mind a magyar felvételinél.
Az apuka elárulta, többen azt fontolgatják, hogy valamiféle panasszal élnek az illetékesek felé, hiszen a matematika felvételiben akadt olyan kérdés, amely nem általános iskolás tananyag.
A szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban csütörtökön biztosították a felvételikbe való betekintés lehetőségét. Reggel 8-tól délután 4-ig adtak tájékoztatást az érdeklődőknek. Az iskolában 146 tanuló írt felvételit, és a megye minden részéről érkeztek diákok a siker reményében. Vagyis, hogy milyen szülői reakciókat tapasztalnak majd a felvételi nehézségei kapcsán, csak holnap tudják meg az intézményben.

A jövő héten tekinthetik meg a javított-értékelt feladatlapokat a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban is. Antics István igazgató közölte, a javítás természetesen már zajlik és érkeznek is az első eredmények a kollégáktól.
– A már kijavított dolgozatok alapján úgy tűnik, hogy a feladatok valóban nehezebbek voltak a szokásosnál, ami az elért pontokban tükröződni fog. Mindenkinek ugyanazt a feladatsort kellett megoldania, így a sorrend mindenképpen meghatározható ez alapján. Az is igaz, hogy a korábbiaknál valószínűleg erősebben árnyalja majd a kialakult sorrendet a feladatsor.
A Verseghy Ferenc Gimnáziumban szerdán tekinthették meg a kijavított feladatlapokat, ezzel a lehetőséggel csaknem az összes, azaz 160 felvételiző élt. Az intézmény igazgatója, Pogány Gyula elmondta, akadtak szép számmal sikeres dolgozatok is, tizenöten legalább 40 pontos matek felvételit írtak. A magyar sokkal jobb lett, itt negyvenen érték el a negyven pontot. Összességében azonban az elmúlt tíz esztendő legalacsonyabb átlagpontszámai születtek a szombati felvételin. 

Ezek is érdekelhetik