Közélet

2016.08.22. 15:35

Mentők az égen

VÉLEMÉNY „Áthúzott felettünk, aztán ahogyan megjelent, olyan hirtelen el is tűnt a távolban. Merrefelé mehet? Elnéztünk arra, amerre eltűnt a szemünk elől. Egy kórház van pontosan abban az irányban.”

Molnár G. Attila

Már messziről hallottuk a közeledő helikopter hangját. Egy darabig viszont még nem láttuk, a környező házak és magasabb fák sokáig takarták a kilátást. Aztán egyszer csak nagy sebességgel előbukkant az egyik tető mögül, jellegzetes sárga színe sietsége okát is megadta. Talán éppen sérültet szállít vagy éppenséggel egy beteget vesz hamarosan a fedélzetére. Áthúzott felettünk, aztán ahogyan megjelent, olyan hirtelen el is tűnt a távolban. Merrefelé mehet? Elnéztünk arra, amerre eltűnt a szemünk elől. Egy kórház van pontosan abban az irányban.

Hány és hány életet mentettek már meg ezek a sárga gépek és az azokon dolgozók. Ahogyan a technika és az emberek majdhogynem egyé válnak, hogy a lehető legtökéletesebben hajtsák végre a feladatot. A súlyos balesetek helyszínén landoló gépeken rendkívüli munka folyik. Miközben a sérültek ellátásán fáradoznak a kollégák, a pilóta már a helikopter felemelésén dolgozik, a hajtóművek süvítése erősödik, nő a fordulatszám, aztán a gép elrugaszkodik és egyre emelkedve gyorsulni kezd.

Mintha az ember mellett a technika is tudná és átérezné, most sietni kell. A rotorok forognak, a célpontnak választott kórházig meglévő távolság csökken. Megy a harc a percekért, másodpercekért. Mert az idő a legfontosabb ebben a munkában. Mintha valamiféle versenyről lenne szó, mint ahogy bizonyos esetekben az is, emberéletekért zajló küzdelem.
Amikor legközelebb meglátjuk az égen azt a sárga gépet, talán éppen hasonló helyzet lesz a fedélzetén. Reméljük hát, hogy a személyzete sohasem fut ki az időből.

VÉLEMÉNY „Áthúzott felettünk, aztán ahogyan megjelent, olyan hirtelen el is tűnt a távolban. Merrefelé mehet? Elnéztünk arra, amerre eltűnt a szemünk elől. Egy kórház van pontosan abban az irányban.” Molnár G. Attila -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!