Közélet

2016.11.18. 16:59

Régóta várt útfelújítások, építkezések kezdődhetnek

Ünnepi pillanatokkal kezdődött a megyei közgyűlés pénteki ülése. A hagyományokhoz híven az államalapítás ünnepén adták át megyénk kitüntető címeit, néhányan azonban akkor nem tudták átvenni díjukat.

Szilvási Zsuzsanna

514576648

Fotó: nastenkapeka

Így most köszöntötték Békéssy Klárát, aki a megye szociális díjában részesült, Nagy Istvánnét, aki pedagógiai díjat vehetett át és a Nagykun Honvéd Bandát, amely művészeti díjban részesült. Ezt követően sokakat érdeklő és érintő kérdéseket vitattak meg a képviselők, akik többek között tájékoztatót hallhattak a Magyar Közút Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintő közútfejlesztéseiről. Mint elhangzott, sajnos meglehetősen leromlott állapotban van megyénk úthálózata, ám hamarosan több útszakasz is megújulhat.

Így például hamarosan megkezdődhet a régóta várt M44-es építése. A Tiszakürt-Kondoros közötti szakasz várhatóan 2019-ben, míg a Nagykőrös-Tiszakürt közötti rész 2022-re készülhet el. Több nagyforgamú út felújítása zárul le a közeljövőben, ezt követően pedig az úgynevezett HAZAI programnak köszönhetően sor kerülhet például a 4-es főút, a 32-es út és a 46-os út újabb szakaszainak felújítására. A gazdaságfejlesztési keretből minden bizonnyal több mellékút rekonstrukciója megkezdődhet a jövő évben, így többek között a Pusztamonostor-Jászárokszállás, az Öcsöd-Martfű, a Mezőtúr-Túrkeve, Kuncsorba-Túrkeve, Tiszaroff, Tiszabura, Abádszalók összekötő utak bizonyos szakaszai is megújulnak.

Szintén a közgyűlés elé került a megye lakosságának egészségügyi állapotát összegző beszámoló. Eszerint a halálozási mutatók térségünkben a legtöbb vizsgált halálok tekintetében rosszabbak az országostól. A szükséges tennivalók között szerepel többek között a háziorvosok „kapuőri” szerepének megerősítése, a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisokban az Országos Alapellátási Intézettel ellátási szerződés kötése. Az önkormányzatok egy-egy nehezen biztosítható kötelező feladatának társulási formában történő ellátásra való ösztönzése, illetve arra való törekvés, hogy a megye valamennyi lakosa számára legalább munkaszüneti és pihenőnapokon biztosított legyen a fogorvosi ügyeleti ellátás.

Mindezek mellett beszámoló hangzott el többek között a szolnoki járási hivatal tevékenységéről, illetve a Pallasz Athéné Egyetem Szolnoki Gazdálkodási Karnak tevékenységéről, fejlesztési elképzeléseiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!