Közélet

2017.01.11. 15:00

Gazdaságosan működhet végre az egyetem szolnoki kara

A fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 5,383 milliárd forint támogatást biztosított a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem számára a szolnoki Gazdálkodási Kar főépületét és kollégiumát érintő PPP (public-private partnership) szerződések kiváltására. Mindezt sajtótájékoztatón jelentették be szerdán a tiszaligeti campusban.

M. G.

Tavaly decemberében tizenkét PPP-konstrukció kiváltásáról írt alá szerződést Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az érintett felsőoktatási intézmények kancellárjaival. A 12 projekt összértéke 29 milliárd forint, melyből a Pallasz Athéné Egyetem jogelőd intézménye, a Szolnoki Főiskola által megkötött bérleti és szolgáltatási szerződés kiváltására fordítottak 5,3 milliárd forintot – mondta felszólalásában dr. Ailer Piroska.

Az egyetem rektora hangsúlyozta, a kiváltás eredményeként az egyetem részére jelentős, 2,3 milliárd forintot meghaladó megtakarítás realizálható mind a bérleti díj, mind pedig az üzemeltetési kiadások területén. Szalay Ferenc polgármester emlékeztetett: a Szolnoki Főiskola még 2007-ben kötött bérleti és szolgáltatási szerződést a szolnoki campus épületének létesítésére és kollégiumi épületének felújítására, valamint ezen ingatlanok 20 évre szóló üzemeltetésére. A városvezető arról szólt, hogy 10 évvel ezelőtt kényszerűségből kellett belevágni a fejlesztésbe, mert ha ezt a főiskola akkor ezt nem teszi, akkor azóta megszűnt volna a felsőoktatás Szolnokon. Szalay Ferenc köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a hitelszerződés kiváltásához, illetve a korábbi intézményvezetésnek, amely nehéz körülmények között tartotta felszínen a főiskolai működést.

Dr. Solti Péter, az EMMI miniszteri biztosa megerősítette dr. Ailer Piroska rektor azon kijelentését, hogy a Pallasz Athéné Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karának van jövője, ezért is történt meg a mostani PPP-konstrukció megszüntetése. A szolnoki campus épülete a magyar állam tulajdonába és az egyetem vagyonkezelésébe, míg az ingóságok az egyetem tulajdonába kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!