Közélet

2017.07.05. 07:00

A családközpontú szemlélet jelentheti a helyzet kulcsát

Az elmúlt hónapban két esemény is történt a városban, melyek nyomán előtérbe került a gyermekvédelem fontossága. Az egyik egy helyi lakóotthonban történt drograzzia, a másik egy tizenhárom éves lány eltűnése.

Hartai Gergely

Előbbi esettel kapcsolatban Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr­főkapitányság sajtószóvivője­ úgy tájékoztatott, a ceglédi­ rendőrök egy folyamatban ­lévő nyomozás kapcsán hajtottak végre nyomozati cselekményt Abonyban. Hozzátette, az ismeretlen tettes ellen kábítószer-kereskedelem miatt folytatott eljárásról további információkat egyelőre nem hoz nyilvánosságra a rendőrség.

Utóbbi ügyben pedig jelenleg körözési eljárást folytat a Ceglédi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya.
A razziával kapcsolatban megkerestük a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltségét is. Tóth Barbara, társadalmi kapcsolatokért felelős referens közölte:
– A június 21-én lakossági bejelentésre történt házkutatás során tudomásunk szerint a rendőrség nem talált drog, illetve más illegális szer használatára utaló nyomokat, valamint a drogtesztek is negatív eredményűek lettek. Az üggyel kapcsolatban bővebb tájékoztatást a rendőrségi nyomozás lezárulta után tudunk adni.


Tóth Barbara azt is kifejtette, a lakásotthonokban ­folyó szakmai munka kiterjed a droghasználat kialakulásának megelőzésére, ezt a célt szolgálják a rendszeresen tartott egyéni és csoportos foglalkozások is. A szociális háló és a kapcsolódó szabályok mellett ilyenkor természetszerűleg a család szerepe értékelődik fel igazán, és/vagy azoké a rokonoké, barátoké, nevelőké, akik közvetlen kapcsolatban állnak a gyermekkel. Deákné Orosz Zsuzsa, a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjának igazgatója többek közt a családsegítés szerepéről, a gyermekjóléti szolgáltatásról és egy nélkülözhetetlen intézményi hálóról is beszélt.
– Intézményünk család- és gyermekjóléti szolgáltatást végez Abonyban, melybe beletartozik a gyerekek veszélyeztetettségének megelőzése, és a családok támogatása abban, hogy biztosítani tudják a gyermekek testi-lelki-­szellemi fejlődését – kezdte mondandóját az intézmény­vezető, aki azt is elárulta, családsegítő kollégáinak kiemelt feladata a családokkal, s ­benne a gyermekkel való személyes kapcsolat kialakítása, ez azonban sokszor nehéz munkát jelent.

– A régi kollégákkal hamarabb létrejön ez a bizalmi légkör, persze ez nem mindenkivel sikerül. Mégis az a tapasztalat, zömében partnerek a családok – tette hozzá.
Megtudtuk, a fiatalok védelmét ma már egy összehangolt intézményi védőháló is segíti.


– A család- és gyermekjó­léti szolgálatoknak egyfajta jelzőrendszert is működtet­niük kell. Ennek keretében kapcsolatban állunk oktatási- és egészségügyi intézményekkel, az ügyészséggel, a rendőrséggel, és ha bárhol történik kiskorú veszélyeztetés, akkor azt a szolgálat felé jelezni kell – ismertette a szakember, s kiemelte, a jelzőrendszer szereplőinek kötelességük egyeztetni annak érdekében, hogy az adott gyermek problémája megszűnjön.


Az igazgatónő emlékeztetett, alkoholproblémás gyermekről tavaly nem érkezett jelzés intézményükbe, egy fiatal esetében merült fel csupán a drogfogyasztás lehetősége. – Ha illegális szer fogyasztásának megelőzése a fő cél, akkor csak a gyermekeket körülvevő családtagok és szakemberek együttműködése, gondoskodó odafigyelése és ébersége vezethet eredményre – zárta gondolatait a szakember.
Prevenciós programok, segítő beszélgetések, családközpontú szemlélet. Ezek jelenthetik tehát a helyzet kulcsát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!