KUNSZENTMÁRTON

2017.07.27. 12:47

Ellopták a 200 éves keresztről Krisztust, a helyiek megdöbbentek

Ellopták Krisztust és Szent Vendel alakját is a kunszentmártoni Juhász-keresztről. A helyiek döbbenten állnak az eset előtt. A Körös-partra torkolló Köttön utca végén áll a Juhász-kereszt. A helyiek nemcsak megszokták, de meg is szerették az eredetileg fából készült kőkorpuszt, melyet 1936-ban cseréltek cementesre.

A korábbi állapot az első, a mostani a második képen

Forrás: Beküldött fotó

A név onnan ered, hogy a műemléket Kunszentmárton juhászai állíttatták 1806-ban, rajta egy fémlemezből készült Krisztus­sal és Szent Vendellel, a pásztorok védőszentjével. Pár napja azonban csupaszon áll a kereszt, egyik éjszaka eltűnt róla Krisztus és Szent Vendel is.

– Ez azért már túlzás… – ingatja fejét a helybeli Veres István tanácsnok, aki mindig nyitott szemmel járja a település utcáit.

„Hát már ilyet is lopnak városunkban?!”

– méltatlankodik Pista bácsi, aki nap mint nap e mellett a műemlék mellett sétál el. Elmeséli, hogy Jézus festett alakja és Szent Vendel is pléhből készült, 2007-ben a cserkeszőlői Varga Ilona művész-tanárnő festette újra, hogy a korpusz valóban a város dísze legyen.

– Szomorú, hogy a Juhász-­keresztünkről eltűnt a pléhkrisztus. Ez a kereszt több mint kétszáz éve áll a Körös partján, a Farkas-kanyarra nézve. Olyannyira természetes a megléte, mint bármely testrészünké. Számtalan fotót és festményt készítettem róla. Nemcsak a jelenem része, de a múlttal is szorosan összeköt.

– Ehhez hasonló Juhász-­keresztet csak a Jászságban és a Nagykunságban találhatunk, ráadásul a pléhkrisztusokból is ma már csak nagyon kevés van – írta Facebook-­oldalán Mártonfi Benke Márta, aki valóban Kunszentmárton számos szépségét örökítette meg festményein.

A helyiek szerint részeg tinik voltak az elkövetők, mások szerint megbízásra lopták el a csavarral a kőkereszthez rögzített festett fémlemezeket. Biztosat senki nem tud. Mindenesetre a polgármester, Wenner-­Várkonyi Attila feljelentést tett a Kunszentmártoni Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen, lopás miatt.

Forrás: Beküldött fotó

A lakosok azonban nem túl optimisták, kételkednek abban, hogy a pléhkrisztus valaha is előkerül. Éppen ezért közösségi oldalakon már azt tervezik, hogy közadakozásból megcsináltatják a műemléket. Mert egy kereszt Jézus nélkül ugye elképzelhetetlen...

Szomorú, hogy a Tiszazugban nem ez volt az első hasonló bűncselekmény. Csaknem tíz éve Kungyaluban egy kisharangnak kelt lába, se a tettes, se a harang nem lett meg. 2012-ben a cibakházi Bátor-­szőlőben ugyancsak a rézharangot lopták ki a haranglábból. A tolvajnak nem volt könnyű dolga: az 1936-ban, Slezák László műhelyében öntött harang kilencven kiló volt.

A cibakiaknak különösen fájt a harang hiánya: a katolikus és a református közösség ugyanis együtt készíttette, egyik felén katolikus, másikon református felirat hirdette az összefogást. A rendőrség végül megtalálta a tolvajt és a felvásárlót is, mely utóbbihoz a harang nem egyben érkezett, hanem darabokban.

A fémfelvásárló azt vallotta: úgy tudta, réz virágtartó-darabokkal van dolga. A bíróság kevéssé tartotta ezt hihetőnek, így letöltendő szabadságvesztésre ítélte a tetteseket. A harang azonban mindörökre megsem­misült...

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!