JÁSZFÉNYSZARU

2017.07.19. 11:02

A fiókaröptető napon szabadon engedik a megmentett kisgólyát

Néhány héttel ezelőtt zajlott az idei Gólya Road Show, melynek keretében a Magyar Madártani Egyesület tagjai öt gólyafészekben gyűrűzték meg a cseperedő fiókákat.

Banka Csaba

A meggyűrűzött gólyák mostanában már szárnyra kapnak

Fotó: Banka Csaba

A fészkekben összesen tizenhat növendék gólyát találtak, közülük tizenötöt gyűrűztek meg, illetve helyeztek vissza fészkeikbe.

Juhász Tibor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre elmondta: Jászfényszarun az egyik fészekben találtak egy sérült kisgólyát, amelynek lábára bálamadzag csavarodott. A madarat kiemelték a fészekből, és a berényi határban található sasközpontban kezelték.

– A kisgólya sérülései időközben begyógyultak, a várakozásoknak megfelelően növekszik. Minden esély megvan arra, hogy a gólyák vonulását megelőzően szabadon engedhessük – mondta Juhász Tibor.

A meggyűrűzött gólyák mostanában már szárnyra kapnak
Fotós: Banka Csaba

– Augusztus 20-án tartjuk idei fiókaröptető napunkat, ahol a gólya mellett két erdei fülesbaglyot és egy macskabaglyot is visszaengedhetünk természetes környezetébe.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!