Közélet

2017.07.08. 13:30

Kutyát menhelyről: fontos a biztonság minden szereplőnek

Hiába szeretne valaki menhelyről kutyát hazavinni, az nem feltétlenül megy egyik ­napról a ­másikra. Az állatvédők az örökbeadáskor kiemelten ügyelnek arra, hogy az eb megfelelő helyre kerüljön – előzetes helyszíni szemlét is tarthatnak a leendő gazdánál.

Szoljon.hu

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fontos, hogy az állat biztonságos és végleges helyre kerüljön Fotó: Shutterstock.com
[/caption]

– Hiába szeretnék menhelyről hazavinni kutyát, sorra akadályokba ütközök – panaszolta egy olvasónk. Mint mondja, mindig is volt kutyája, a családi kedvenc nemrég elpusztult. Gondolta, mindenkinek jót tesz, ha vásárlás ­helyett inkább örökbe ­fogad egy ebet – segítség a menhelynek, öröm a családnak, és a kutya is szerető környezetbe, gondos gazdához kerül. Talált is egy számára kedves ebet, ám azt se lehetett ­rögtön elvinni. – Helyszíni szemlét tartanak, és ha megfelelőnek látják a tartási körülményeket, akkor jöhet az örökbe­fogadás – mondták neki.

– Egyre kevesebb kis ­testű eb érkezik a men­helyre, jellemzően ők az interneten ­keresztül gazdára találnak – vázolta a helyzetet egy egyesület elnöke. – Ha problémás vagy pitbull ­jellegű kutyát szeretne ­valaki örökbe ­fogadni, azt kérjük, hogy mielőtt hazavinné, előtte legalább három alkalommal jöjjön el és sétáltassa meg, hogy kicsit összeszokjanak. Ennek ellenére előfordul, hogy visszahoznak ebet, mert „nem vált be” – az ­állatot ez igencsak megviseli,­ ezért kell az örökbeadáskor körültekin­tőnek lenni, például bizonyos esetekben előzetes hely­színi szemlét is tartani – tette ­hozzá.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A szeretet, a figyelem elengedhetetlen az örökbefogadott állatnál is Fotó:Shutterstock.com
[/caption]

Csabáék hathetesen vették ki a menhelyről Bendzsit, a labrador-keverék kutyát. Ez évekkel ezelőtt volt, és azóta is megvan a hűséges eb. ­Nagyon szeretik, azóta már háromszor született kölyke, ezeket egy kivételével elvitték. Akkoriban nekik nem volt „családlátogatás”, környezettanulmány nélkül is elvihették az állatot, akinek azóta is jó sora van náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!