Mezőhék

2017.08.26. 12:26

Vizsgálják a fertőzött tojások szennyeződési forrását

A mezőhéki az egyik legkeresettebb termék a tojások között, számos üzlet polcán megtalálható volt, de most a hatóság megtiltotta a további termékek kiszállítását a telepről.

Rákerült a tojásokra az azonosító szám. Ma már mindegyiken szerepelnie kell. Képünk illusztráció

Fotó: Mészáros János

Bár a magyarok nem a legnagyobb tojásfogyasztók, a fipronil-szennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy miatt az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az „import” tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordított az utóbbi időszakban.

Ennek során derült fény magyar jelölésű tétel szennyezettségére is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a tojás forgalomból történő kivonását, emellett pedig zajlik a szennyeződés forrásának és módjának felderítése is.

A vizsgálatok lezárásáig a hatóság megtiltotta további termékek kiszállítását a telepről.

– Micsoda? Hogy Mezőhékről való a fertőzött tojás? – csodálkozott ránk egy helybéli, Köztársaság úton élő asszony.

– Bár járok a faluban ide-oda, nem jött szóba a tojásügy – tette hozzá az idős nő, aki szerint ennek az esetnek nagyobb a füstje, mint a lángja.

A NÉBIH sajtóosztályát megkerestük azzal a kérdéssel is, hogy miként fordulhatott elő, hogy a napokban még találkozhattak a vásárlók szolnoki üzletekben is szennyezett tojással.

A hivatal válaszában tudatta, a forgalomból történő kivonás azt jelenti, hogy az érintett termék a továbbiakban nem forgalmazható. A partnerek értesítése az ellenőrzött vállalkozó kötelessége, melynek megtörténtét a hatóság természetesen ellenőrzi.

Mivel a termék szennyeződésére hétfő délután derült fény, a forgalomból történő kivonás végrehajtásához bizonyos időre szükség van, ezért fordulhatott elő, hogy a vásárlók még találkoztak a „3HU1503T03/4” kódú termékkel.

A forgalomból kivont terméket (tojást) megsemmisítik, fogyasztóhoz még közvetve (feldolgozva) sem kerülhet. Vásárlótól történő termékvisszahívás kiemelt kockázat esetén indokolt, ebben az esetben erre nem került sor.

J. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!