JÁSZLADÁNY

2017.08.27. 19:59

Megmászhatatlan oszlopokkal harcolnak az áramlopás ellen

Hosszú évek óta jelent problémát Jászladányban az áramlopás. Számos család életveszélyes módszereket alkalmazva jutott, illetve jut jelen pillanatban is áramhoz a magasfeszültségű vezetékekre csatlakoztatott kampós kábelek segítségével.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Speciális vezetékek, illetve oszlopok telepítésével ért már el eredményeket szolgáltató, de a lopásoknak így sem tudtak teljes egészében gátat szabni. Most újabb módszerrel próbálkoznak a településen.

Az önkormányzat, illetve a helyi polgárőrség számos alkalommal jelezte az áramlopással összefüggő problémákat mind a hatóságok, mind pedig az áramszolgáltató felé.

Közel két éve lépésről lépésre haladnak az illegális áramhasználat megakadályozása érdekében. Bertalan László jászladányi önkormányzati képviselő, illetve a helyi polgárőrség elnöke elmondta, az elmúlt napokban újabb módszert „vetett be” az áramszolgáltató.

Korábban írtunk arról, hogy sok esetben az oszlopokat megmászva szerelik fel a kábeleket a magasfeszültségű vezetékekre.

A nagyközségben nagyjából 70–72 ingatlannál állapították ezt meg. Erre reagálva

hét utcában speciális, mászhatatlan magas oszlopokat telepítettek, valamint szigetelt vezetékekkel váltották fel a régi rendszert.

– A hét utcában gyakorlatilag megszűnt az áramlopás – elevenítette fel az eredményeket a polgárőr vezető.

– Nagyjából félszáz ingatlanban tudták így elejét venni az áramlopásoknak. A fennmaradó, elszórtan elhelyezkedő, közel húsz, érintett háznál azonban ez a módszer nem volt alkalmazható.

Néhány nappal ezelőtt az áramszolgáltató munkatársai nyolc hagyományos oszlopra úgynevezett mászásgátló „ernyőket” – egy ernyőhöz hasonlító fémvázat – helyezett el.

Ezzel próbálják azt megakadályozni, hogy – ha fel is másznak a villanyoszlopokra illetéktelenek – elérjék a villanyvezetékeket.

A módszer hatékonyságát egyelőre nem lehet pontosan látni, de a szakemberek szerint alkalmas lesz az újabb lopások megakadályozására – tette hozzá Bertalan László

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Mint megtudtuk, a szolgáltató szakemberei ez idő szerint azt vizsgálják, hogy a további, még érintett néhány ingatlannál, hogyan lehet megakadályozni a lopást.

Ezeknél az ingatlanoknál ugyanis nem az oszlopokra másznak fel az áramtolvajok, hanem egyszerűen tetőléceket eszközül használva akasztják a kampókat a vezetékekre.

Dolgoznak, hogy ne legyen baj

– Folyamatosan azon csodálkozom, hogy a kampózás, a szabadon lógó, zárlatokat okozó vezetékek miatt eddig még nem történt tragédia. Az az érdekünk, hogy olyan rendszer épüljön ki, ahol megelőzhetők az ilyen életveszélyes helyzetek – mondta Bertalan László.

– A szolgáltató monitorozza az áramlopás mértékét az adott körzetekben. Amennyiben pedig sikerül megoldást találnia, újabb fejlesztésekre lehet számítani – vélekedett a polgárőr vezető.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!