JÁSZKUNSÁG

2017.08.29. 17:25

A napszám jobban fizet, mint a közmunka

A nyár hagyományosan a napszámos munka szezonja. A földeken mindig akad helye a dolgos kéznek, s a közfoglalkoztatottak közül sokan vállalnak idénymunkát ezekben a hetekben. A törvény lehetőséget ad rá, hogy a foglalkoztatottak bizonyos időszakra fizetés nélküli szabadságot kérjenek.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Nézze, napszámban a közmunkás bér három-négyszeresét is könnyen megkeresem. Nyilvánvaló, hogy akkor inkább oda megyek, ha munka van – mondja S. István, aki egyébként évek óta dolgozik közfoglalkoztatottként megyénk egyik kistelepülésén.

– Ismerek olyanokat, aki trükköznek, beteget jelentenek, hogy el tudjanak lógni napszámba, de én egyszerűen szólni szoktam, hogy fizetés nélküli szabadságot kérek arra az időre.

– Természetesen jól tudjuk, hogy a közmunkásaink egy része napszámos munkát is szokott vállalni – tudjuk meg Keresztes Pétertől, Kétpó polgármesterétől.

– A törvény lehetőséget ad rá, hogy a foglalkoztatottak bizonyos időszakra fizetés nélküli szabadságot kérjenek, nekem pedig arra van lehetőségem, hogy erre az időtartamra mást vegyek fel a helyükre.

„Így gyakorlatilag mindenki jól jár, hiszen még több helybélit tudunk bevonni a közfoglalkoztatásba, s arra is többször akadt már példa, hogy aki napszámot vállalt, az később „ott ragadt„ és rendes munkavállalóként folytatta a munkát.”

Legfeljebb az okoz gondot olykor számunkra, hogy egy-egy jól bevált ember helyére nem könnyű másikat találni.

– Évek óta tapasztalt jelenség ez, Cibakházán semmi meglepő nincsen benne, önkormányzatunk a helyén kezeli mindezt – mondja a polgármester, Hegyes Zoltán.

Hozzáteszi, van gyakorlatuk a közmunkások nyári foglalkoztatásában, sokszor segítenek is nekik, hogy másfelé, főleg a mezőgazdaságban napszámosként el tudjanak menni dolgozni.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

– Településünkön a közfoglalkoztatottak reggel hattól 14 óráig dolgoznak, ami egyrészt a rekkenő hőség miatt kedvező, másfelől így délutánonként aki akar, máshol is tud segíteni. Nyilván délelőtt nem fárasztják ki nagyon magukat dolgozóink…

– Nem jellemző egyébként, hogy a közmunka helyett mennek máshová közmunkásaink, inkább azt kiegészítve, főleg hétvégente. A 140 fő közfoglalkoztatott alig öt százaléka kért csak idén fizetés nélküli szabadságot pár hétre vagy egy hónapra, amit természetesen engedélyeztünk nekik.

Egyre magasabb az órabér

Információink szerint legalább 500–700 forintos órabért fizetnek a napszámosoknak, de egyes esetekben az ezer forintot is megközelítheti a fizetés. Naponta tehát 5–10 ezer forint közötti összeget kereshet meg, aki vállalja a megfeszített munkát. Az idényjellegű napszámos tevékenységek ugyanis valóban csak néhány hetes időtartamra szólnak, akkor azonban hajnaltól egészen sötétedésig tart a munka. Megéri azonban, hiszen a közmunkásfizetés többszörösét megkereshetik a napszámosok.

Munkatársainktól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!