MEZŐTÚR

2017.08.23. 11:30

Néhány mezőtúri több száz kilométert is utazik a munkahelyére

Aki akar, munkához juthat Mezőtúron és térségében – ezt mutatják az egyre kedvezőbb foglalkoztatási adatok. Meglehetősen sokan vannak ugyanakkor, akik más településen vállalnak munkát, akár a napi több órás ingázást is vállalva.

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Különleges térkép készült nemrégiben: egy-egy településre kattintva azt szemlélteti, hogy hová járnak onnan dolgozni a munkavállalók.

Mezőtúrt nézve, az adatok tanúsága szerint a mintegy hatezer foglalkoztatott közül közel kilencszázan (több mint 14 százalék) jártak el más településre dolgozni.

Összehasonlításképp: ugyanez az arány Túrkevén például 27,6 százalék, Törökszentmiklóson pedig 31,1 százalék.

A legtöbben természetesen a viszonylag gyorsan elérhető megyeszékhelyre járnak, közel kétszázan dolgoznak Szolnokon. Budapestre pedig százan utaznak fel nap mint nap a biztos munka reményében.

Népszerűnek számít a közeli Törökszentmiklós, Gyomaendrőd és Szarvas is, bár itt már nagyságrendileg sokkal kevesebben vállalnak munkát. Akadnak ugyanakkor egészen extrém példák is.

Néhányan ugyanis a kimondottan távolinak számító Baján, Pécsett, Zalaegerszegen, Miskolcon vagy éppen Mosonmagyar­óváron dolgoznak úgy, hogy közben életvitelszerűen Mezőtúron élnek.

– Egy multicég marketingosztályán dolgozom már évek óta Budapesten – mesélte a mezőtúri vasútállomáson vonatra váró S. Krisztina.

– A fővárosban azonban igen drága az élet, még a pesti fizetés mellett is rendkívül nehéz lenne egy albérletet fenntartani, így amíg egyedülálló vagyok, inkább itthon lakom a szüleimmel.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

– A közlekedés egész jónak mondható, az utazás ideje alatt bőven el tudom foglalni magam, és viszonylag sokat tudok félretenni. Ezért inkább vállalom ezt a kis kényelmetlenséget.

A munkanélküliség helyzete a statisztikai adatok szerint igen kedvezően alakult az elmúlt években a térségben.

Míg 2008-ban a munkanélküliségi ráta 8,43 százalékos volt, 2010-ben pedig 12,9 százalékra szökött fel ez a mutató, már 2015-ben 6,7 százalékra csökkent ez az arány, napainkban pedig még ennél is alacsonyabb.

Ez minden bizonnyal köszönhető a sok ingázást is vállaló dolgozónak, illetve vannak, hogy a városban és környékén is egyre több nagy foglalkoztató keres folyamatosan munkaerőt.

Fontos az iskolázottság

Bár a szakképzettek viszonylag gyorsan találnak munkát Mezőtúron, fontos megemlíteni, hogy a munkanélküliek iskolázottsága tekintetében viszont komoly problémák jelentkeznek. Közel 50 százalékos ugyanis azok aránya, akiknek csak 8 általános iskolai végzettségük van, vagy még annyi sem. A szakképzettek vonatkozásában is el lehet mondani, hogy valamikor megtanulták a szakmájukat, de hosszú éveken keresztül nem dolgoztak benne. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a munkanélküliek képzésére igen nagy hangsúlyt kell fektetni közeljövőben. Ehhez viszont az szükséges, hogy részükről is meglegyen a tanulás igénye. Összességében: a foglalkoztatási helyzet javult.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!