ZAGYVARÉKAS

2017.08.11. 12:50

Sikeresen vizsgázott a zagyvarékasi Életjel Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ahhoz, hogy egy tűzoltó egyesület önállóan is felszámolhasson kisebb káreseményeket, megfelelő szakmai ismeretekkel kell rendelkeznie, amit a gyakorlatban fordít a tettek nyelvére.

Forrás: JNSZMKI

Ezt a tudást hivatott minősíteni az a bevetés, melyen kilenc önkéntes tűzoltó vett részt az augusztus 4-én megtartott rendszerbeállító minősítő gyakorlaton.

A gyakorlat során egy feltételezett káreseményt kellett az egyesület tagjainak felszámolniuk: melléképület tűzhöz riasztották az egységet, ahol a terület megközelítését kidőlt fák nehezítették. Az akadályt elhárították, majd felderítették az épületet, ahol először is egy sérült kimentéséről kellett gondoskodniuk.

Forrás: JNSZMKI

A mentés után az épület oltásához is nekiláthattak, azonban a beavatkozást az is nehezítette, hogy az épületben veszélyes anyagot tároltak. Az önkéntesek egytől-egyig sikeresen megküzdöttek az embert próbáló feladattal, így valamennyi gyakorlaton résztvevő tűzoltó megfelelő minősítést szerzett.

Mindez előfeltétele annak, hogy szeptember 1-jén, a megyében immár harmadik önkéntes egyesületként, ünnepélyes keretek között is átvehessék az önálló beavatkozásra jogosító dokumentumot.

Az életjelesek, azaz az önkéntes tűzoltó egyesület elődjeként működő mentőcsoport tagjai eddig is a legaktívabbak közé tartoztak.

Speciális képességeik révén búvárként több árvízi beavatkozáson is részt vettek, de legtöbbször eltűnt ember felkutatásához hívják a mentőkutyás segítőket. Az önálló beavatkozás lehetőségét már évek óta dédelgették, ez annál is inkább fontos, mivel Zagyvarékas, Újszász, Szászberek tűzbiztonságát is növeli tevékenységük.

Forrás: JNSZMKI

Mindemellett fontos szerepet vállalnak a fiatalok képzésben is, visszatérő résztvevői a helyi rendezvényeknek, és folyamatosan delegálnak csapatot az ifjúsági versenyekre is.

A mentőcsoport 2014-ben ünnepelte húszéves jubileumát, tagja a megyei Tisza Mentőcsoportnak, és két éve írt alá együttműködési megállapodást a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal, vállalva a tűzvédelemben és a műszaki mentésekben való közreműködést – írja a honlapján a megyei katasztrófavédelem.

[embed]]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!