Jászkunság

2017.08.27. 11:30

Kacagó gerle, kígyó a házban, macska a fán: vajon a katasztrófavédelem dolga?

A katasztrófavédelem megyei műveletirányítására olykor-olykor extrém hívások is befutnak, olyanok, melyek első hallásra kifejezetten furcsának tűnnek. Ezek nagy része bajba jutott állatokkal kapcsolatos, vagy a bejelentő véli úgy, hogy az állat bajban van, és ennek megoldásához tűzoltói segítséget kér...

Batta Roland és az egyik megmentett kutya, melyet később egy tűzoltó fogadott örökbe

Forrás: Katasztrófavédelem

Az utóbbi időben országosan is egyre több helyen váltott ki nagy vitát például, hogy mi a teendő, ha a macska fent reked a fán.

Egyáltalán: fent reked? Ilyenkor többen kétségbeesve hívják a tűzoltókat, és ha azok nem vonulnak ki, átkozódásba, fenyegetésbe csapnak az indulatok.

A Baranya megyei katasztrófavédelmi szóvivő, dr. Kasza Anett százados röviden, de frappánsan összefoglalta az ilyen helyzeteket, melynek lényege:

„Hagyjuk békén, lejön magától, mert még a lakásban tartott macskák ösztöne is a helyén van.”

De mi a helyzet szűkebb hazánkban? A mi tűzoltóinknak is kellett már macskát menteniük?

S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, hogy idén már 29 állatot mentettek a tűzoltók.

– Sajnálatosan hideg tél volt az idei, ezért legtöbbször, tizenhárom alkalommal, jégbe fagyott hattyúhoz riasztottak – fejtette ki a szóvivő.

– Nyolc kutyamentésünk is volt, az ebek kivétel nélkül aknába vagy gödörbe zuhantak bele. Négy ló és két szamár is pórul járt, ezek egy része aknába esett, de volt olyan elszabadult ló, amelyik patájával sínek közé szorult, illetve egy lovas kocsi is árokba borult, kocsival, hajtóval együtt – idézte fel S. Tóth Anikó.

A szóvivő aki azt is elmondta, hogy a legfurcsább eset az volt, amikor egy kacagó gerle miatt telefonáltak.

A tulajdonos állítása szerint a madár nem kacagott, hanem szomorú volt, éhenhalás fenyegette, és azt szerette volna, ha emelőkosárral juttatják fel a fára őt magát, hogy megmentse a madarát. Kígyót is láttak már hűtőszekrény mögött, később azonban telefonáltak, hogy a kígyó elhagyta a házat.

– Macskát hármat mentettünk, ezek gödörbe, aknába, vízbe estek – tért át a vitát kiváltó négylábúakra a szóvivő.

– Legemlékezetesebb macskamentésünk télen történt. Egy vörös cica keresett menedéket egy Tiszán fennakadt fán. Kisebb tömeg verődött össze a sétányon, aggódva a macskáért, csak a macska nem aggódott.

– Olyannyira nem, hogy megkarmolta, harapta a menteni indult tűzoltót, majd széles ugrással vízbe vetette magát.

„A tűzoltó tetanusz védőoltást kapott, a macska simogatást...”

– mesélte mosolyogva.

A szóvivő elárulta, hogy az állatvédő szervezetekkel kifejezetten jó a katasztrófavédelem kapcsolata, de olykor hozzá nem értők, állatszeretetre hivatkozva riasztják a tűzoltókat.

Például jeges árvíz idején, mert megláncolt kutyákat vélnek hallani egy elárasztott tanyán, majd kiderül, hogy nincs ott semmi...

Bata Roland és az egyik megmentett kutya, melyet később egy tűzoltó fogadott örökbe
Forrás: Katasztrófavédelem

– A tűzoltók akkor mentenek állatot, ha az közvetlen életveszélyben van, és mentése kockázatos lehet szakfelszerelés vagy védőruházat nélkül. Csatornába esett sünit, háztetőn nyávogó macskát legtöbbször a bejelentő vagy a tulajdonos is meg tud menteni.

– A tűzoltók pedig tüzet oltanak vagy balesetnél mentenek, esetleg felnyitnak egy ajtót, ha szükséges – magyarázta a szóvivő.

Mi a teendő, ha macska van a fán? Íme néhány jó tanács az „állati” bajra.

Dr. Kasza Anett szóvivő megfontolandó tanácsai:

1. A macska nem mászik fel csak úgy a fára. Alapvetően oka van rá, megismeri a saját képességeit, vagy épp megijedt valamitől. A fa tetején biztonságban érzi magát, ezért nem célszerű hívogatni, csalogatni, mert fenyegetve érzi magát az állat, és nem fog lejönni.

2. Kevesen tudják, hogy a szőrös négylábúak „karmolási betegséget” hordoznak, mely a karmok alatti szennyeződésben található és rendkívül veszélyes az emberre. Így védőfelszerelés nélkül meg se próbáljuk megfogni a magasban tartózkodó macskát.

3. Újabb tévhitet kívánunk eloszlatni: a kampós karom nem fogja abban akadályozni a macskát, hogy önerőből lejöjjön egy fáról. Mert felfelé kapaszkodásra használja, lefelé pedig behúzza őket, és támaszt a kis lábaival.

4. A macska ugyebár mégsem ember. A tűzoltók feladata az életmentés és az anyagi javak védelme. Azt pedig senki nem tartja elfogadható időveszteségnek, ha egy fán rekedt macska miatt késlekedik a segítség onnan, ahol emberi életek foroghatnak kockán.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!