MUNKABALESETEK

2017.09.12. 17:28

Családok életét teheti tönkre – még mindig sok a munkabaleset megyénkben

Nem csökken megyénkben a munkabalesetek száma. Már az idei első félévben is közel 500 baleset történt. Megyénk húzóágazatában, a gépiparban a leginkább szembetűnő az emelkedés – derül ki a megyei kormányhivataltól kapott adatokból.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A biztonságra való odafigyelés is hagy még kívánnivalót maga után: az első félévben végzett ellenőrzések során a munkáltatók közel 73 százalékánál tapasztalt valamilyen szabálytalanságot a munkavédelmi hatóság.

A január 30. és július 31. közötti időszakban megyénkben 477 munkabaleset történt, ami több a tavalyi első félév 442 és a második félév 436 balesetéhez képest is.

Legtöbb baleset most is a gépiparban történt, az esetek száma pedig a korábbi időszakokhoz képest egyértelműen emelkedő tendenciát mutat.

– A gépipar a legkritikusabb terület, egyre összetettebb gépeket, bonyolult műszaki berendezéseket használnak, és a dolgozók felkészítése, figyelmük ráirányítása a veszélyforrásokra nem mindig van összhangban a technológiával.

– A megye gazdaságának 60 százalékát pedig a gépipar adja – mutatott rá az okok hátterére dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

„Én elég sokáig dolgoztam műszaki vezetőként, és attól féltem leginkább, hogy milyen a munkabiztonság.”

– Még odafigyelés mellett, ha a legkörültekintőbb is a vezetés, történhetnek balesetek.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

– A súlyosabb, főként csonkolásos balesetek azonban családok életét tehetik tönkre, egy ilyen esetet pedig nem lehet pénzzel jóvátenni.

– Ma is, ha egy gyárba elmegyek, mindig megnézem az üzem munkabiztonságát. Nem egyszer megesik, hogy panaszkodnak a szigorú előírásokra, az aprólékos követelményekre, pedig az utóbbi időben a munkavédelmisek is lojálisabbak, mindinkább a figyelmeztetésre helyezik a hangsúlyt a bírságolással szemben.

„Ellenőrzésekre pedig mindig szükség van. A munkavédelmi oktatás nem mindenütt konzisztens,”

nem biztos, hogy a legfontosabb területekre helyezik a hangsúlyt, és megesik, hogy a dolgozók alá sem írják a papírt, hogy részt vettek oktatáson – hívta fel rá a figyelmet a megyei kamara elnöke.

– Folyamatosan bővül a megye gépipara, miközben egyre nehezebb szakképzett munkavállalót találni. A balesetekre ez persze nem mentség.

A munkavédelmi hatóság megyénkben az első félévben 317 munkáltatónál tartott ellenőrzést, ami 3841 fő munkavállalót érintett, tájékoztatta honlapunkat Katonáné Papp Ágnes, a Szolnok Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezető-helyettese.

A súlyos szabálytalansággal érintett létszám 370 fő munkavállaló volt. 1169 intézkedés történt.

Hét esetben munkavédelmi bírságot szabtak ki, 182 hiányosság megszüntetését előíró határozat, 25 foglalkoztatást megtiltó, 64 használatot felfüggesztő és 79 tevékenységet felfüggesztő határozat született.

A szabálytalanságok többségét az építőiparban, kereskedelemben, valamint a feldolgozóiparban tárták fel.

A munkavédelmi ellenőrzések fogadtatásával jellemzően az ügyfelek többségében együttműködőek voltak és segítették az ellenőrzést.

Akadályozó magatartás, kirívó esemény nem történt.

Akadnak még hiányosságok

Az ellenőrzések során feltárt súlyos jogsértések között szerepelt a magasban végzett munkáknál a leesés elleni megfelelő kollektív műszaki védelem kialakításának hiánya, a leesés elleni védelemül szolgáló egyéni védőeszközök munkáltató általi biztosításának hiánya, gépeknél, berendezéseknél a veszélyes tér lehatárolására szolgáló biztonsági berendezések (védőburkolatok, védőberendezések) hiánya, illetve azok kiiktatása, a villamos berendezések védőburkolatainak nem megfelelő rögzítése, a villamos vezetékek szigetelésének sérült állapota, illetve a vezetékek mechanikai hatás elleni védelmének elmulasztása. Továbbra is jelentős számban fordult elő munkavédelmi oktatások hiánya.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!