Örményes

2017.09.20. 17:55

Emlékpadot avattak Diana hercegnő tiszteletére Örményesen, sőt még kiállítás is nyílt, igazi különlegességekkel – VIDEÓ

Emlékpadot avattak a húsz éve elhunyt Diana hercegnő tiszteletére Örményesen. Az ünnepségen a brit nagykövet is részt vett. Iain Lindsay azt mondta, a település a szép gesztus miatt mindig különleges helyet foglal majd el a szívében. Ezzel egy időben kiállítás is nyílt, melyen a hercegnőhöz köthető, több eredeti dokumentum és tárgy is látható. A márványból készült emlékművet Papp Norbert grafikus tervezte, és Oláh László kőműves készítette el.

– Nagyon nagy megtiszteltetés ez nekünk, nagyon hálásak vagyunk! – lelkesednek az örményesi asszonyok a település főterén. Az ezerlelkes kisközség apraja-nagyja éppen a brit nagykövet érkezését várja, aki a húsz éve tragikusan elhunyt Diana hercegnő emlékművét avatja majd fel.

– Nagyon büszkék vagyunk rá. Egy ilyen kis településnek ez hatalmas megtiszteltetés, hogy ilyen történik – mondja Nagy Lászlóné.

– Nagyon sajnáltuk, amikor meghalt a hercegnő, szeretnivaló ember volt – értenek egyet mindannyian.

Az emlékmű megálmodója és a kiállított tárgyak tulajdonosa is így gondolja. Az örményesi származású némettanárnő, Kovács Beáta négy-öt éve kezdte el intenzíven gyűjteni a hercegnőhöz köthető dokumentumokat, tárgyakat.

[embed]]

– Talán azért kötődöm annyira Dianához, mert amikor meghalt, én is éppen aznap veszítettem el kedvenc nagybátyámat. Akkor tele voltak a híradások a tragédiával, és az a nap nagyon megmaradt bennem.

– Szerintem körülbelül kétezer darabos a tárlat, de ebbe beletartoznak az újságok is. Bár én nem a mennyiségre figyelek, hanem különleges, Dianához köthető dokumentumokat keresek leginkább.

– Ez például a hercegnő esküvőjének eredeti programleírása, ez az esküvői menü lapja, ez belépő a Szent Pál-székesegyházba, de van olyan képeslap is – szerintem ez a legértékesebb –, melyet Diana és Károly is aláírt – vezet körbe a vitrinek között, ahol még egy szelet torta is van, mégpedig Vilmos és Katalin esküvői tortájából.

– Ezek a címeres borítékok a hercegnő személyes írószerei közül vannak, ezt a fotót, ami eddig sehol nem jelent meg, kifejezetten a kiállításra küldte Sarah yorki hercegnő, aki megköszönte nekünk a Diana emlékéért végzett munkánkat – mondja Beáta, aki elárulta, a különleges darabokhoz interneten jut hozzá, de sokat segítenek neki külföldön élő barátai is.

Bár maga az emlékmű adakozásból épült fel, a területet az önkormányzat biztosította.

– A testület egyöntetűen megszavazta, hiszen a hercegnővel kapcsolatban nem az a fontos, hogy brit, hanem az, hogy nemzetközi téren milyen karitatív munkát végzett – mondja Török Tamás, Örményes polgármestere.

– Küzdött az AIDS-betegekért, a gyermekekért, a szegényekért, a taposóaknák ellen. Ráadásul mivel településünk igen fiatal, az ötvenes években lett önálló, nem kötődtünk semmilyen történelmi személyhez, ezért gondoltuk, hogy a hercegnőnek helye van a település főterén.

– Nagy örömömre szolgál hogy itt lehetek – kezdi mondandóját az időközben az átadóünnepségre érkező brit nagykövet, aki hangsúlyozza, Diana nem csak a királyi család tiszteletnek örvendő tagja volt, hanem egy nagyon humánus ember és szerető édesanya is.

Kitartásának köszönhetően sok kitűzött célt meg is valósított, aki csak találkozott vele, mindenki megdöbbent a belőle áradó melegségtől.

[embed]]

– Bizonyára itt is sokan emlékeznek arra, hogy halálakor mekkora gyász volt a világban. Az elmúlt húsz év azt bizonyítja, hogy nem felejtették el, Diana hercegnő emléke még ma is él, és most itt, Örményesen is átélhetik nagyszerűségét az emberek, a szervezőknek köszönhetően.

– Itt vagyunk a magyar puszta közepén, és itt van egy kiállítás is szeretett hercegnőnk emlékére, és egy csodálatos emlékmű is. Tiszta szívből köszönöm azt a szeretetet, amit itt Diana iránt tanúsítanak. Nagyon meghatott, és ez a település mindig különleges helyet foglal el majd a szívemben – teszi hozzá Iain Lindsay.

A nagykövet és felesége végül leleplezték az emlékművet, a jelenlévők pedig virágot helyeztek rá. A márványból készült padon és a mellette álló emléktáblán a hercegnő arcképe, valamint angol és magyar felirat látható.

A Dianáról szóló kiállítás október közepéig látogatható a polgármesteri hivatalban.

Molnár-Révész Erika

A videókat készítette: Mészáros János

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!