SZOLNOK

2017.09.16. 19:52

Hazatért a szolnoki Gördeszkás fiú, miután „megjavították” a deszkáját

Újra régi fényében pompázik a Kossuth tér egyik kedvelt szobra, a Gördeszkás kisfiú. Kligl Sándor szobrászművész alkotását idén februárban rongálták meg, a gördeszkáját törték ketté.

Fotó: Csabai István

A huszonegy és huszonkét éves tetteseket a kamerafelvételek segítségével három napon belül elfogták a rendőrök. Szolnok főterén 2008-tól jelentek meg az életnagyságú zsánerszobrok, melyek ma már a városlakók, főleg a gyerekek kedvencei lettek.

– Nézd, anya! Kutyus! – mutatja izgatottan a Kossuth téren a két és fél éves Lilla. A kislány azonnal a szobor mellett terem, megsimogatja, és fel is ül a bronzból készült állat hátára. Mindennapos látvány ez, mióta a város főterére kihelyezték az azóta sokak által kedvelt figurákat.

– Nekem a halász a kedvencem a cicával – mondja mosolyogva Szabó Gizella.

– A kis unokámat is gyakran kihozom ide, mindig meg kell állnunk a szobrok előtt, hogy megsimogassa, megnézegesse őket.

Az egyik szolnoki galériában is szívesen veszik meg a Kossuth téri szobrok kicsinyített másait.

– A bronzból készült figurák szintén Kligl Sándor alkotásai, népszerűek a vásárlóknál, eddig legtöbben a Halász-szobrot választották – tájékoztatta honlapunkat Szoboszlai Zsolt galériatulajdonos.

Kligl Sándor szobrászművész öt alkotását 2008-tól folyamatosan helyezték ki a Kossuth térre. Először a Fiatal pár farmerban és a Fiú kutyával szobrokat, majd a Damjanich Múzeum elé került a Kislány babával, illetve a Gördeszkás fiú, végül, négy évvel ezelőtt pedig a Horgász szobrát avathatta fel a város.

A Munkácsy-díjas művész szerint a szempont az volt, hogy humanizálja egy kicsit a szökőkutas megoldást, mert az nem egész évben működik.

– Mindig a hely, a téma határozza meg, hogy mit készítek, itt most nem emlékművet szerettem volna, hanem szerethető figurákat, melyek közvetlen közelében vannak az arra sétálóknak – mondta Kligl Sándor.

Voltak azonban, akik nem becsülték meg az alkotásokat, februárban megrongálták a Gördeszkás fiú szobrát. A tetteseket hamar elfogták a rendőrök. A fiatalok megbánták tettüket, és vállalásuk szerint megtérítik az okozott kárt, ami nem kevés, fél- és egymillió forint közötti összeget jelent. A szobrot augusztus 27-én ki kellett emelni a helyéről, hogy az alkotó megjavíthassa.

Ma már újra teljes a Kossuth téri kisfiú gördeszkája, a gyerekek legnagyobb örömére
Fotós: Csabai István

– Sok munka volt vele, le kellett szedni a talapzatról, elszállítani a szegedi műhelyembe, itt kellett pótolni, javítani, mivel ezt a helyszínen nem lehetett megcsinálni. Sajnos, ez előfordul, sok köztéri szobrom van, és arra is volt példa, hogy az egész szobrot elvitték.

– Nem műgyűjtők, hanem fémgyűjtők lehettek az illetők. Kigondolni és elkészíteni sok idő, tönkretenni viszont elég gyorsan lehet. Nagyon borzasztó, értelmetlen dolgok ezek... – tette hozzá szomorúan a művész.

Népszerűek a zsánerszobrok

Az úgynevezett zsánerszobrok a nyolcvanas évek végén terjedtek el az országban. Az első a fővárosban, a Duna partján üldögélő Kiskirálylány szobra volt, de ismert a Brüsszeli pisilő kisfiú, ami azóta kultikus figurává vált – mondta el honlapunknak Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője.

– A köztéri szobraink nagy része valamilyen nagy eseményhez vagy személyiséghez kötődik, múltbeli dologhoz vagy jövőképhez, és mint ilyen, valamiféle tekintélyt parancsoló ábrázolás.

– A zsáner ezzel szemben pedig a mindennapoknak a kincseire való rácsodálkozás, hétköznapi figurák megjelenítésével úgy, hogy az mindenki számára elérhető legyen. Ez azonban magában hordozza azt, hogy könnyen válnak a rongálók célpontjává...

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!