TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2017.09.16. 15:26

Másfél éve nincs áram a menhelyen, de legalább a fagyasztó működik

A hús tárolásához már van áram, villany azonban továbbra sincs a Törökszentmiklósi Befogad-Lak Állatvédelmi Alapítvány telephelyén. Az állatvédők továbbra sem tudják mikor és hová költöznek majd, mert a volt Vegytek területét egyéb módon hasznosítaná az önkormányzat. Az egyeztetések folyamatosak, keresik a mindenki számára szükséges megoldást, ami nem könnyű.

A hűtőgép és fagyasztóláda megkönnyíti a kutyák ellátását – mutatja Bognár Attila gondnok

Fotó: Mészáros János

– Íme, ez itt a hűtőnk ez pedig a fagyasztóládánk – mutatja az állatmenhely gondnoka a telep egyik műhelye melletti féltető alatt álló gépeket.

– Bár ezek elengedhetetlenek lennének egy állatmenhely működéséhez, két hónappal ezelőttig mégis hűtés nélkül kellett megoldani mintegy száz kutya ellátását, mert másfél éve nincs áram a menhelyen.

A hűtőgép és fagyasztóláda megkönnyíti a kutyák ellátását – mutatja Bognár Attila gondnok
Fotós: Mészáros János

– Nagyjából mindent meg kellett etetnünk azonnal, amikor megkaptuk a húst, vagy az egyik önkéntesünk vitte haza addig, míg nem tudtuk odaadni az állatoknak – mesél a korábbi nehézségekről az állatotthon vezetője, Kovács Klaudia.

„Az önkormányzati tulajdonban ­álló telep mellett egy munkagép átvágta a vezetéket, ezért nincs áram.”

– Nyilván ez csak átmeneti megoldás, mert a telepen továbbra is sötét van, amikor etetni megyünk, ám addig, amíg nem dől el a telephely sorsa, nekünk sem éri meg beruházni rá, de azért ez most nagyban megkönnyíti a munkánkat.

– Szabadon járhatunk erre a részre, most már tartalékolni is tudjuk az élelmet. A fagyasztóláda kétszázötven, a hűtőszekrény pedig százliteres, egy átlagos családi hűtőnek felel meg.

– Amikor például kaptunk csontos húst adományba, abból akár száz kilogramm is belefér, ami nagyjából három-négyszeri etetésre elég, ez jó pár napot jelent – magyarázza a menhely vezetője.

A hűtőszekrényt és ládát az állatotthon adományba kapta, az áramot pedig az önkormányzat intézte el. Az alapítvány azt egyelőre nem tudja, ki fizeti majd a villanyszámlát, de azt sem, hogy mikor és hová költöznek majd, mert az önkormányzat rendbe tenné, és hasznosítaná a volt Vegytek területét.

– A hűtőberendezéseket ellátó áramot a ­Térségi ­Szerelő Kft. biztosította, ­információnk szerint áramdíjat a hűtő üzemeltetésére vonatkozóan a cég az alapítványtól nem kér.

– A kutyamenhely területére vonatkozóan a már említett egyeztetések során megállapodás látszott kirajzolódni, de attól az alapítvány elállt, mert lakossági ellenállásba ütközött.

„Jelenleg keressük a megoldást, hogy olyan helyet tudjunk biztosítani, mely mind az alapítvány igényeinek megfelel, mind lakossági érdeket nem sért.”

– A terület elhagyására vonatkozóan konkrét időpont még nincs kitűzve – áll az önkormányzat lapunknak adott válaszában.

Bérelhetővé válna a telep

Mivel az önkormányzat megnyerte az ipartelepeinek fejlesztésére kiírt közel ­hétszázmillió forintos pályázatot, már csak idő kérdése és elkezdődhet a volt Vegytek területének korszerűsítése.

Ennek során felújítják a telephely elején található portát és központi irodát. A volt labor épületét is átalakítják, ezekből öltözőt, szociális helyiségeket alakítanak majd ki. A tervek szerint épül egy ezerötszáz négyzetméteres ipari csarnok és új raktárhelyiség is.

A terület előtt húsz férőhelyes parkolót alakítanak ki. A felújított telephelyet az önkormányzat bérbe adná, melyből jelentős bevétele lenne Törökszentmiklósnak.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!